Alumnes dels Itineraris Formatius Específics expliquen contes creats per ells mateixos a les escoles de Mollerussa

contesACN Mollerussa .- Alumnes del primer curs de l’Itinerari Formatiu Específic (IFE) que s’imparteix com a prova pilot des del curs passat a l’INS Mollerussa han finalitzat aquesta setmana un projecte que ha consistit en l’explicació de contes elaborats per ells mateixos als cursos de cicle infantil de les diferents escoles de la capital del Pla d’Urgell. Aquests alumnes, d’entre 16 i 20 anys, tenen una discapacitat intel·lectual lleu o moderada i l’objectiu que s’ha buscat amb la materialització d’aquest projecte ha estat, principalment, la superació de reptes personals com el domini de la comunicació oral adreçada a grups de persones, en aquest cas alumnes de cicles d’infantil. Els nens i nenes de P-5 de l’escola les Arrels han pogut escoltar i veure els tres contes que han preparat aquests adolescents durant el curs en una sessió a la mateixa classe del centre. L’experiència ha estat valorada de forma positiva tant pels alumnes de l’IFE, pel fet que els ha ajuda treure’s algunes pors de sobre, com pels responsables pedagògics per ”l’evolució positiva” dels nois i noies.

Per crear els contes els alumnes de l’IFE de Mollerussa han hagut de treballar en grup. S’han basat en un eix comú que ha estat el dels hàbits saludables i a partir d’aquí han anat desenvolupant històries a les quals han posat diàlegs i posteriorment les han interpretat a les aules de les escoles de Mollerussa amb l’ajuda de material complementari, també creat per ells mateixos, com titelles de cartró i escenaris concrets fets amb cartolines.

La receptivitat per part dels alumnes de les escoles de Mollerussa ha estat molt bona en general. En el cas de l’escola de les Arrels, la professora de P-5 Montse Macià ha remarcat que el contacte entre aquests adolescents i els nens de la classe ”sempre és positiu”. Assegura que la tasca que han dut a terme ha estat molt bona perquè així s’ha pogut comprovar amb la reacció dels infants, que ”han estat atents i això vol dir que els contes els han agradat”. Segons Macià, els infants són ”naturals i crítics” i si no els haguessin agradat els contes haurien estat parlant sense escoltar.

De la seva banda, l’Armand Macià, un jove de 19 anys alumne de l’IFE de Mollerussa, ha posat en valor la tasca realitzada en la materialització del projecte. ”Cadascú ha pogut posar de la seva part en el treball amb grups”, ha assenyalat. A nivell personal, a l’Armand el que li ha agradat més ha estat explicar els contes a la mainada ja que ”veure que tots els nens t’escoltin és molt divertit i emocionant”.

En la mateixa línia, l’Elisabet López, de 16 anys, ha assegurat que primer tenia molts nervis a l’hora d’explicar els contes però que al veure la reacció positiva dels nens, estant tranquils i sense fer soroll, això també ha servit per tranquil·litzar-se. Considera que el treball ha servit per superar i perdre la vergonya que tenien alguns.

La Míriam Reyes és l’orientadora i tutora de l’IFE ‘Cura d’Animals i Espais Verds’ de l’INS Mollerussa i ha destacat que el ‘projecte conte’ és el primer any que es fa i que en funció de la receptivitat dels alumnes del proper curs es tornarà a fer ja que ha estat ”tot un èxit”, tant en la resposta de les escoles com dels alumnes, que ”han fet una evolució molt positiva”.

Els IFE: una sortida educativa per als joves amb discapacitat intel·lectual lleu

El curs 2016-2017 va ser el primer que es van començar a impartir els IFE a 8 instituts de Catalunya, un d’ells el de Mollerussa. Es van plantejar com una necessitat per donar sortida formativa a aquells joves d’entre 16 i 20 anys que tenen una discapacitat intel·lectual lleu o moderada, inclosos els alumnes amb trastorn de l’espectre autista. Tenen una durada de quatre anys i els continguts que es treballen estan relacionats amb el desenvolupament d’habilitats personals i socials. Es busca, en definitiva, incrementar l’autonomia personal i assolir les competències professionals que els facilitin la transició a la vida adulta i la inclusió social i laboral.

En el cas de l’INS Mollerussa, s’aprofita el fet que hi ha instal·lacions destinades a la cura d’animals i espais verds per aprendre tasques d’horticultura i jardineria pel fet que s’imparteixen cicles formatius d’hípica i de la família agrària.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.