Bellvís identifica nous familiars de Santiago Sans, veí mort al camp de concentració nazi de Gusen

Segons relaten aquestes cartes enviades pel bellvisenc Joan Baró a la seva família des del camp de concentració nazi de Mauthausen, Ramon Pereta i Santiago Sans, són els altres dos veïns del poble amb qui va compartir captiveri. Tot i que l’Ajuntament de Bellvís coneix part de la família dels tres bellvisencs deportats, ara des de la regidoria de Benestar Social s’ha aconseguit contactar amb nous parents de Sans. Es tracten de les filles d’una cosina seva, que fins a dia d’avui no tenia localitzades.

Això ha sigut possible gràcies al ressò popular generat per l’homenatge que el consistori ha organitzat aquest dimecres al vespre a les figures de Baró, Pereta, i Sans durant la inauguració de l’exposició “Resistents i deportades”, que aborda les deportacions femenines als camps d’extermini nazi.

Prèviament a la seva mort l’any 1944 al camp de concentració de Gusen a Àustria, Sans va estar empresonat juntament amb Joan Baró, de qui una de les seves nebodes, Teresa Maria, considera que les cartes que va redactar han de servir per conscienciar a la societat, i especialment els joves, de l’etapa negra en la història de la humanitat que va suposar el nazisme, i en aquest sentit, evitar que es torni a repetir. Per aquest motiu, va decidir entregar-les a l’Ajuntament perquè les fes públiques.

Aquestes cartes, juntament amb altre material dels tres bellvisencs deportats, ja es pot apreciar a la Biblioteca de Bellvís. Així mateix, l’exposició “Resistents i deportades” de l’Amical de Mauthausen es pot visitar fins al 10 de març al Casal Cultural Sebastià Serrano.


Informa: Ignasi Gómez

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.