La Ponència ambiental, favorable a la tercera fase de la variant d’Ivars d’Urgell

Proposta de la variant oest d’Ivars d’Urgell.

 

La Ponència ambiental, del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha emès un informe favorable a la construcció de la tercera fase de la variant oest d’Ivars d’Urgell, que connecta dos trams de la carretera LV-3344 al seu pas pel municipi. Els treballs han estat promoguts per la Diputació de Lleida. El document incorpora una sèrie de condicions ambientals per minimitzar l’impacte paisatgístic i compensar la pèrdua de vegetació.

Les dues fases anteriors, que comprenen el tram d’1,8 quilòmetres que va del sud d’Ivars fins l’LV-3333, ja s’han executat. El nou vial correspon al tram de 875 metres de llargada que permet completar la variant i que enllaça l’LV-3333, d’Ivars a Vallverd, amb l’LV-3344, de Bellpuig a Castellserà (C-53).

L’informe detalla les principals accions susceptibles de produir efectes sobre l’entorn durant la fase d’execució de la variant, com els moviment de terres,  l’acumulació temporal de restes d’obra i la circulació de maquinària o els vessaments accidentals. Pel que fa a la fase d’explotació, no s’identifiquen impactes significatius i es considera compatible amb el paisatge i l’activitat agrícola de la zona.

Tanmateix, la Ponència destaca la proximitat a l’estany d’Ivars, un espai que forma part de la xarxa Natura 2000 i que constitueix un punt clau de biodiversitat a la plana de Lleida. En aquest sentit, l’informe d’impacte ambiental recomana plantar arbusts que produeixen fruits que atreguin fauna al costat dels drenatges principals de l’obra, que fan les funcions de passos de fauna. A més, les cunetes hauran de ser franquejables pels amfibis, evitant així elements que puguin actuar de trampa i obstruir-los el pas.

La resolució proposa la plantació d’exemplars aïllats i distribuïts en punts estratègics del traçat, així com la construcció de drenatges transversals i longitudinals per minimitzar els impactes descrits. Les espècies vegetals seleccionades per la hidrosembra i la plantació d’arbres cal que siguin autòctones o naturalitzades en l’entorn i ajustades a les condicions microclimàtiques de la zona.

La variant es troba en sòl sotmès a risc natural per la seva afectació a terrenys inundables, degut a la presència de l’antiga traça del riu Ondara. D’acord amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), abans de l’inici de l’obra, el titular de la infraestructura haurà de comptar amb l’autorització de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, que és l’organisme  hidràulic competent.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.