La tecnificació de les granges, el futur de la ramaderia porcina

Jornada Ramaderia porcina 4 (3)

  • La Universitat de Lleida (UdL) se suma enguany al programa tècnic de la Fira de Sant Josep de Mollerussa

Catalunya és un dels principals centres de producció de ramaderia porcina a escala europea, i per tal que aquest nivell de producció es pugui mantenir i incrementar, no hi ha altre camí que la tecnificació de les granges. Així s’ha posat de manifest en la jornada tècnica La ramaderia porcina 4.0: la ramaderia sostenible del segle XXI, que s’ha celebrat aquesta tarda en el marc de la 147a Fira de Sant Josep de Mollerussa.

L’acte ha estat organitzat per la Universitat de Lleida (UdL), que enguany se suma al programa tècnic de la Fira de Sant Josep, i també ha comptat amb la col·laboració de la Fira de Mollerussa.

La jornada, dividida en dos blocs temàtics, ha servit per presentar el projecte “Porcí de Lleida, la producció sostenible intel·ligent”, una iniciativa cofinançada amb fons FEDER que, entre altres coses, busca millorar la sanitat, i transformar les dejeccions ramaderes en recursos fertilitzants, en línia amb els principis de l’economia circular.

El director del projecte i professor del Departament de Ciència Animal Gerardo Blanco, ha posat èmfasi en la necessitat d’una major eficiència en el sector porcí, en un moment en què “ens enfrontem a un dèficit de recursos i una necessitat de major protecció ambiental”. Així, ha destacat la importància d’incorporar la tecnificació al sector, amb l’ús de sensors, autòmats i una sèrie de tecnologies “que permetin reduir el consum d’aigua, pinso i energia”, al mateix temps que disminueixin les emissions i la contaminació del medi. D’aquesta manera, Blanco ha reivindicat aquesta tecnificació “no com una despesa, sinó com una inversió que repercutirà en un major benefici tant per la societat com pel ramader”.

Durant la seva intervenció, Blanco ha parlat de l’economia circular aplicada a l’agricultura i de les granges intel·ligents. Així, ha abordat tant la tecnificació en granges de reproductores com de recria i engreix. Al mateix temps, ha posat en valor el sector de l’avicultura que, segons ha explicat, “està un pas per davant que el del porcí pel que fa a tecnificació”, amb l’existència de robots que controlen l’ambient i els animals, a través d’un sistema amb càmeres i sensors. Així mateix, ha explicat que, ara per ara, aquesta tecnologia s’està començant a implementar en el cas del porcí, amb la creació de granges tecnològiques que recullen informació sobre què fan els animals i permeten prendre decisions en pro de l’eficiència.

El segon dels blocs de la jornada tècnica ha estat a càrrec de Violeta Sancho, directora tècnica del Centre d’Estudis Porcins, qui ha parlat de la gestió de l’aigua i de l’aliment per tal de minimitzar l’ús de recursos. Així mateix, la seva intervenció també ha servit per reivindicar la importància que té, en el sector porcí, el compromís amb el medi ambient. Sancho ha destacat algunes iniciatives com els sensors d’amoníac i diòxid de carboni, que, instal·lats a les granges i connectats a un software controlable des d’un mòbil recullen i analitzen les emissions i permeten prendre bones decisions tècniques.

Finalment, la jornada tècnica ha conclòs amb un torn de preguntes en què els assistents han pogut intercanviar experiències i opinions amb els ponents.


Informa: Redacció

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.