Mollerussa acollirà un congrés que debatrà sobre el patrimoni de la tàpia

Pla general on es pot veure un moment de la presentació del I Congrés sobre la Tàpia, a l'IEI, l'11 de febrer de 2020. (Horitzontal)

Vol ser un punt de partida per a la conservació d’aquesta tècnica constructiva típica de Ponent

La capital del Pla d’Urgell acollirà els dies 26 i 27 de març el I Congrés sobre la Tàpia de les terres de Lleida. La trobada vol esdevenir un punt de partida per a la conservació patrimonial d’elements construïts amb tàpia, però també pretén reivindicar una eina constructiva que es descriu com a sostenible, adaptada al territori i que pot ser clau en l’arquitectura del futur. El programa s’estructurarà en tres eixos que abordaran la tàpia com a patrimoni, el seu punt de vista socioeconòmic, i el futur de les construccions de tàpia. Entre els ponents que participaran destaquen Fernando Vega i Camila Mileto, arquitectes de la Universitat Politècnica de València.

El congrés també comptarà amb la participació dels arquitectes Fermí Font i Pilar Díez, el director de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès, Albert Cuchí, i l’antropòleg de la Universitat de Barcelona Ferran Estrada.

Més enllà de les diferents ponències que es faran els dos dies, els assistents podran participar en experiències relacionades amb el món de la tàpia. Així, es farà una visita tècnica al Castell del Remei, a Penelles (Noguera) on l’empresa Fetdeterra està fent tasques de manteniment amb aquesta tècnica constructiva.

Actualment, està activada la crida de comunicacions del congrés i totes aquelles persones que vulguin presentar-ne una sobre la temàtica d’algun del eixos ho poden fer adreçant-se a la pàgina web creada per l’esdeveniment, www.latapialleida.cat.

El I Congrés de la Tàpia sorgeix arran de la col·laboració entre la secció de Patrimoni Agrari de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Taula de Treball sobre Construccions de Terra, que es va constituir el maig de l’any passat amb diferents agents del territori, entre ells diversos arquitectes antics tapiadors de la comarca del Pla d’Urgell, l’Associació Leader Ponent, l’empresa Fet de Terra, l’Associació ArpArq, el Centre d’Estudis Comarcals del Segrià, els Amics de l’Arquitectura Popular, el Grup de Recerques de les Terres de Ponent, el Centre de Recerques del Pla d’Urgell ‘Mascançà’, el consorci de l’estany d’Ivars i Vila-sana, la Direcció General de Cultura Popular i el Consell Comarcal de Pla d’Urgell.

A les comarques de Ponent, com en altres territoris del país i en general de la Mediterrània, hi són freqüents les construccions de tàpia. Tanmateix, aquest sistema constructiu tradicional és força desconegut per la població en general i també per bona part dels professionals de la construcció actuals.


Informa: Redacció

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.