‘Viladona’ de Vilanova de Bellpuig reclama la igualtat en la presència de dones i col·lectius vulnerables en l’àmbit artístic

Viladona01

Tindrà el seu punt culminant el dia 18 d’abril amb la celebració del ‘Concert de l’Estelada’

La diputada Helena Martínez ha participat aquest dilluns en la roda de premsa de presentació del projecte Viladona que tindrà el seu punt culminant el dia 18 d’abril durant la celebració del ‘Concert de l’Estelada’, a Vilanova de Bellpuig.

La presentació ha tingut lloc a la sala de premsa de Diputació de Lleida i ha comptat amb les intervencions de la regidora de Joventut, Festes, Cultura i Igualtat de l’Ajuntament de Vilanova de Bellpuig, Àngels Carulla, i la membre de La Guineu Jove, Maria Amorós.

Es tracta de crear un canvi en el paradigma actual de funcionament de la programació d’espectacles culturals a Ponent, que es caracteritza per una manca generalitzada de presència de dones i altres col·lectius vulnerables en els escenaris i l’espai públic, creant una situació de manca d’oportunitats que provoca infrarepresentació d’aquests col·lectius i fa que tinguin menys oportunitats de crear espectacles artístics i prosperar professionalment.

Per això, el projecte Viladona proposa la creació d’una programació, per al dia del ‘Concert de l’Estelada’, d’espectacles de diverses disciplines liderats per dones, incloent propostes liderades per dones de col·lectius racialitzats i de capacitats diverses o afins a l’ànima de Viladona. En aquesta programació s’inclouen, a més d’actuacions musicals i artístiques de diverses disciplines, tallers de reflexió sobre el tema central, adreçats a diferents tipus de públic assistent.

També reclama un mercat de propostes artístiques diverses, un eix dirigit a especialistes de la programació d’espectacles i ens amb capacitat d’influència sobre aquesta programació.

Viladona02

Així, s’ha programat una cartellera liderada per dones tan en espectacles musicals, actuacions infantils o tallers que inclouen col·lectius racialitzats, LGTBIQ+ i de capacitats diverses. Destaquen les actuacions de Sey Sisters “Rise”, Roba Estesa, Tremenda Jauría, o PD. També es preveu un mercat de propostes artístiques diverses, per al qual es preveu acreditar els programadors amb un “Kit Viladona” amb material explicatiu.

Finalment, el projecte Viladona treballa en la realització d’una taula rodona de debat que comptarà amb la participació de dones provinents de diferents àmbits de la cultura, el feminisme i la lluita contra la violència de gènere (amb perfils transversals, pel que fa les disciplines, per aportar bagatges i coneixements d’àmbits diferents), on es debatrà quines eines poden ser efectives i adients per canviar aquestes xifres d’infrarepresentació femenina a les programacions culturals. En aquesta taula es donarà a conèixer un segell de qualitat que es vol concedir a les propostes que treballin per la paritat i que incentivin la filosofia de funcionament del projecte Viladona.


Informa: Redacció:

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.