El CDIAP del Pla d’Urgell atén 289 infants i detecta un augment dels trastorns del desenvolupament 

El Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç ha atès un 12% de la població infantil de la comarca entre 0 i 6 anys

El Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) del Pla d’Urgell ha atès 289 infants durant el 2024, el que representa un 12,8% de la població infantil de la comarca entre 0 i 6 anys. Aquesta xifra supera la cobertura òptima establerta (entre el 7 % i el 10 %).

El CDIAP és un servei públic, universal i gratuït, especialitzat en l’atenció precoç i integral de tots els infants de 0 a 6 anys de la comarca i llurs famílies, que presenta dificultats i/o trastorns en el seu desenvolupament o que es troba en situació de risc de patir-los, amb independència de quina sigui la causa d’aquest trastorn, oferint una atenció global a les necessitats de l’infant, de la seva família i de l’entorn.

El servei compta amb un equip multidisciplinar de 8 professionals, format per 3 psicòlogues clíniques, 2 logopedes, 1 fisioterapeuta, 1 treballadora social i 1 neuropediatre. Durant el 2024, gràcies l’increment d’hores finançades que ha tingut el CDIAP, el Consell Comarcal ha pogut incorporar un nou professional de logopèdia, augmentant així les hores d’atenció en aquest àmbit.

El CDIAP dona cobertura a tota la comarca i treballa de manera coordinada amb els serveis educatius, sanitaris i socials. Els principals agents derivadors el 2024 han estat: Educació (54,08%), incloent-hi escoles bressol, escoles ordinàries i els Equips d’Atenció i orientació Psicopedagògica (EAP), i Salut (28,08%), a través de pediatria i hospitals –tant públics com privats-. També cal destacar que un 12,48% de les famílies han acudit directament al servei, un indicador del seu reconeixement social i comunitari.

Pel que fa als diagnòstics més freqüents, es manté la tendència dels darrers anys amb un augment dels trastorns del desenvolupament que afecten la relació, la comunicació i el funcionament mental, com els Trastorns de l’Espectre Autista i altres disharmonies complexes del desenvolupament. Aquests han representat el 17,64% del total de casos atesos. També destaquen els trastorns del llenguatge, la parla i la comunicació (17,99%) i les alteracions relacionades amb el desenvolupament, com el retard global del desenvolupament, la pluridiscapacitat, entre d’altres (25,60%).

Des del CDIAP es referma el compromís amb el benestar dels infants i les seves famílies, treballant amb el suport del Consell Comarcal del Pla d’Urgell per oferir un servei de qualitat i accessible a la comarca.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.