13 ponències omplen Fondarella de cultura i recerca en les Jornades d’Estudis del Pla d’Urgell

La trobada organitzada pel Centre de Recerques Mascançà aplega un centenar de persones a la sala del consistori local

LesXIV Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgellhan atret aquest dissabte14 d’octubreun centenar de persones a la sala de l’ajuntament de Fondarella. L’acte, organitzat pel Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà ha comptat amb una vintena d’investigadorsque han presentat les seves ponències de diferents àmbits d’estudi.

La jornada ha començat amb la benvinguda institucional a càrrec del president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Carles Palau; l’alcalde de Fondarella, Xavier Acosta i el president de Mascançà, Jaume Suau. La ponència inaugural ha anat a càrrec de Joan Yeguas, historiador de l’art, qui ha desmuntat Falsos mites al Pla d’Urgell com la història prèvia al Canal d’Urgell, la denominació del “clot del dimoni” o el topònim de Castellnou de Seana, entre altres.

La primera taula d’història i ha estat conduïda per Joan Yeguas i ha comptat amb les presentacions de Ramon Miró sobre el culte al Santcrist de Bormio, la venda d’un censal de Miralcamp el 1583 a càrrec de Marta Planas, el ducat d’Almenara Alta i el Palau de Margalef per part de Felip Gallart i Vicent Lladonosa i, finalment, Esteve Mestre ha explicat el desenvolupament dels Canals d’Urgell durant la Guerra Civil. La segona taula d’història, moderada per Jordi Bonilla, ha comptat amb la presentació de Joan A. Gómez a partir d’un estudi realitzat pel periodista i Teresa Grañó sobre les famílies de Fondarella al llarg dels segles.

Després de la pausa-cafè ha tingut lloc la taula d’arqueologia, moderada per Joan Yeguas, amb un gran nombre de ponents que han parlat al voltant de l’Edat del Bronze Ple i l’Edat del Ferro al Pla d’Urgell, la tenalla de Vallverd descoberta recentment i les darreres actuacions a l’església de Santa Maria de Linyola. Acte seguit, s’ha donat pas a la taula de geologia i botànica que ha comptat amb la presentació d’Antoni Mayoral sobre cervell de gat a la Serra, conduïda per Josep Camps.

La darrera taula ha estat la dedicada a la pedagogia, l’associacionisme i l’antropologia, la qual ha estat moderada per Jaume Suau. Tal com porta fent any rere any, Ton Solé ha presentat una comunicació dedicada als mestres i escoles del municipi on se celebren les jornades, enguany Fondarella. Ha agafat el relleu Marta Rallo amb una investigació sobre la biblioteca Glòria Tudela de Vilanova de Bellpuig i, la mateixa Rallo juntament amb Jordi Cebolla, han exposat el seu treball en l’inventari festiu del Pla d’Urgell. Ha clos la matinal la presentació de Pere Solà sobre la SocietatRecreativa l’Amistat de Mollerussa.

El Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançàcelebra la consolidació d’aquesta trobada dins del calendari científic català i la gran quantitat d’investigadors que hi ha passat en el decurs d’aquestes catorze edicions. Totes les ponències presentades aquest dissabte a Fondarella quedaran recollides en el quinzè volum de la revista Mascançà que veurà la llum el 2024.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.