5 consells per protegir la teva casa del fred sense gastar massa

Imagen 1

Aprèn a tenir la teva llar a una temperatura confortable sense tenir un excés de consum d’energia destinat a la calefacció

Sabem que a l’hivern vénen moltes despeses extres amb el Nadal i els regals, però és que a més hivern és sinònim de fred i de dies curts i, per a fer-li front, s’encenen les calefaccions i s’incrementa l’ús de llum artificial a les llars. La pujada de gener pot ser complicada si no tens un pla per a afrontar tots els rebuts que t’arribaran de manera regular. I per descomptat la factura de la llum arribarà amb puntualitat cada mes.

Segons un informe de Deloitte, la calefacció i l’aigua calenta sanitària suposen el consum energètic més rellevant d’una llar, entorn del 60-70%. Això afecta tant a les butxaques dels ciutadans com al canvi climàtic. Per això, abans de pujar uns graus la calefacció per tal de mantenir la llar més calenta, s’ha de pensar com es pot aïllar millor la casa per a evitar que el fred hi entri.

Et mostrem alguns consells perquè controlis la teva factura elèctrica i evitis que aquest hivern la calefacció s’emporti més diners del compte.

  1. Purga els radiadors de casa

Tal com aconsella Endesa a la seva web, extreure l’aire dels radiadors és convenient almenys una vegada a l’any, principalment amb l’arribada del fred, ja que aquests acumulen bombolles d’aire que impedeixen el pas de la calor i, per tant, impedeixen la seva transmissió i fan que augmenti el consum. D’aquesta manera tindrem la temperatura desitjada i a més estalviarem energia.

Si el que tenim a casa és una caldera, netejar-la també permetrà estalviar combustible i produir menys residus. Aquest manteniment previ abans que arribi el fred, garanteix seguretat quan s’hagi d’utilitzar de forma diària.

  1. Tapa les sortides/fuites de calor

Una gran part de la climatització de la llar es perd per murs i finestres, per petites escletxes i esquerdes als quals no donem importància. S’estima que l’aire que es filtra per aquests punts correspondria amb una pèrdua de calor de fins al 25%. Per això, és imprescindible segellar les esquerdes i buits pels quals pugui entrar el fred.

  1. Ajusta la temperatura

L’Institut per la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE) informa que la temperatura ideal per a la calefacció en espais tancats se situa entre 19° i 21° durant el dia i entre 15° i 17° durant la nit. Així que per estalviar és indispensable mantenir la temperatura al rang d’eficiència i confort adequada i no posar la calefacció molt alta.

Per cada grau que s’incrementa la temperatura en un habitatge, el consum energètic augmenta un 7%, el mateix que la despesa en calefacció i en les emissions de CO₂. Així que anar per casa amb samarreta de màniga curta i la calefacció alta és una mala idea.

Un altre dels grans mites és que per preservar la calor a casa i estalviar energia és millor tenir la calefacció posada tota l’estona i evitar la despesa d’apagar i encendre. Però quan s’apaga la calefacció el sistema deixa de gastar energia, en canvi, mantenir una temperatura fixa comporta una aportació continua d’energia; a causa de les pèrdues de calor que es produeixen en murs, sostres, finestres o portes i que cal anar compensant.

  1. Ventila l’habitatge de forma correcta

Ventila la teva llar durant 10 minuts cada dia per no perdre energia. Si és possible, aprofita el moment més solejat del dia per obrir totes les finestres de la casa alhora. Això si, els radiadors han d’estar apagats.

Una llar correctament ventilada és fonamental pel nostre confort, ja que evites l’excés d’humitat i elimines substàncies contaminants que poden ser perjudicials per a la salut. El nivell d’humitat relativa més recomanable dins la llar oscil·la entre el 30 i el 50%.

  1. Decora la llar amb una estructura eficient

Sabies que els mobles absorbeixen la calor? Per això el consell dels especialistes d’interiorisme és apartar els mobles del radiador, per tal que l’aire calent pugui circular lliurement. El mateix passa amb la roba estesa, la qual s’ha d’apartar del radiador, ja que, si no es fa, es redueix l’eficiència energètica de la calefacció.

D’altra banda, preparar la decoració de la teva llar per l’hivern també pot ser una gran solució. Recuperar les catifes i cortines pot ajudar a mantenir l’escalfor durant l’hivern i a millorar l’aïllament.

Els petits gestos diaris poden suposar un gran canvi. Aquests consells i d’altres tan coneguts com apagar les llums, no quedar-se molta estona sota l’aigua de la dutxa o no malbaratar amb l’ús dels electrodomèstics poden ajudar a fer que estalviïs en la factura de la llum i tinguis més cura amb el medi ambient.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.