Alcaldes del Pla d’Urgell demanen a Salut informació concreta sobre els casos de coronavirus als municipis

Pla mitjà on es pot veure un senyor amb màscara passant per l'avinguda del Canal de Mollerussa on s'hauria d'estar celebrant la Fira de Sant Josep, suspesa pel coronavirus, el 19 de març de 2020. (Horitzontal)

Foto: ACN (Oriol Bosch) / Un senyor amb màscara passant per l’avinguda del Canal de Mollerussa el passat 19 de març

Diuen sentir-se “abandonats i impotents” perquè no poden actuar i prendre mesures de prevenció

Els alcaldes del Pla d’Urgell demanen que el Departament de Salut els faciliti informació concreta sobre els casos de coronavirus que hi ha als diferents municipis de la comarca. Així ho ha manifestat el president del consell comarcal, Rafel Panadés, que va mantenir dilluns una reunió telemàtica amb tots els alcaldes i ha afegit que traslladarà per carta aquesta petició. Panadés ha justificat la necessitat de saber més sobre els casos que hi ha per poder prendre mesures de prevenció de la pandèmia i ha assegurat que ara se senten “abandonats i impotents”. L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha afegit que la informació serviria “per combatre la rumorologia”. A la comarca hi ha prop de 60 casos positius, la majoria a la capital.

Panadés ha volgut posar de manifest que entre els alcaldes hi ha un cert “descontent” en com està gestionant informativament la crisi sanitària el Departament de Salut. Ara es reben les notificacions diàriament sobre els nous casos positius de covid-19 a través del CAP però no es facilita ni la identitat ni el lloc de residència de les persones infectades. En aquest sentit, han hagut de signar un document sobre la Llei de protecció de dades sobre els pacients. Segons Panadés, els alcaldes són els qui han de “vetllar” per la seguretat als municipis i el fet de no saber amb nom i cognoms les persones que estan infectades, pot provocar situacions com que no es puguin controlar les zones on viuen pel risc de contagi o fins i tot que els malalts no respectin l’aïllament i surtin al carrer.

WhatsApp Image 2020-04-07 at 11.30.27Foto: Consell Comarcal del Pla d’Urgell / Alcaldes i alcaldesses així com representants institucionals de la comarca reunits de forma telemàtica ahir dilluns

De la seva banda, l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha assegurat que ell també ha demanat a Salut per escrit més informació sobre els casos de covid-19. Ha afegit que en l’estat actual d’alarma, ells com alcaldes són els caps de Protecció Civil del municipi i necessiten saber tots els detalls. Per això, ha remarcat que si no se’ls vol facilitar la informació, no els haurien de donar aquesta responsabilitat. Solsona ha reconegut que els darrers dies hi ha hagut un canvi i que Salut els està facilitant més informació però encara els falten dades per poder garantir condicions com per exemple als serveis de voluntariat que porten menjar a domicili.

Entre els 15 municipis que hi ha al Pla d’Urgell hi ha prop d’una seixantena de casos confirmats de covid-19. La majoria són a Mollerussa, un total de 29, on també s’han registrat 7 víctimes mortals, mentre que el segon municipi de la comarca on n’hi ha més és Bell-lloc d’Urgell, amb 10.


Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.