Bellvís s’incorpora a la lluita biològica contra els mosquits

WhatsApp Image 2018-06-25 at 09.19.36

El passat 21 de juny, al Casal Cultural, es va fe runa xerrada informativa per explicar la col·locació a Bellvís de caixes niu de Ratpenats i orenetes a la zona pròxima a les piscines amb la intenció de fer un pla pilot per evitar la plaga de mosquits a l’estiu, sobretot en horari de bany. Les proves que hem fet fins al moment amb insecticides no acaben de donar resultat, ja que per evitar intoxicacions als usuaris, sobretot als més petits, no es poden utilitzar ni insecticides molt potents ni fer-ho en horari en que les piscines estan obertes. És per aquesta raó que hem iniciat aquesta prova a través de mitjans biològics. Aquest sistema ja ha estat implantat en altres poblacions com Cerdanyola o Montblanc.

L’ambientòloga, Núria Foguet, i el biòleg David César, ens van explicar que davant del fet que els mosquits femella, a través de la seva picada ens generen una reacció cutània molt molesta, moltes poblacions estan apostant per l’ús de controladors biològics de plagues, especialment amb especies especialitzades en alimentar-se de mosquits, com poden ser els ratpenats (que cadascun d’ells pot menjar aproximadament 1200 mosquits per nit) i les orenetes (que capturen insectes voladors de tot tipus, durant el dia).

Els ratpenats són un element important dels ecosistemes, tot i ser desconeguts i molts cops temuts. Per aquest motiu, sovint també es promou el coneixement i la sensibilitat vers aquests animals, entre la població. Actualment, aquests mamífers voladors representen el grup més divers de mamífers de Catalunya amb gairebé 30 espècies, totes insectívores. A més a més, la comunitat de ratpenats constitueix el grup de mamífers amb més espècies prioritàries de conservació a Europa.

Quant a les orenetes, es troben en la preocupant situació que en els últims 10anys,segons la Sociedad Española de Ornitologia (SEO/Birdlife) la població d’aquestes ha disminuït un 30%, suposant una perduda d’uns deu milions d’exemplars en aquesta dècada. Aquest fet és atribuït a l’ús de químics al camp i l’abandonament dels sistemes tradicionals d’agricultura i ramaderia.

Ecològicament, proporcionar caixes-refugi per la població de ratpenats i caixes-niu per la població d’orenetes contribueix a la millora de la biodiversitat i ajuda a la conservació d’aquests, a nivell Europeu. Totes les espècies de ratpenats i d’orenetes estan protegides per la llei.

Així doncs, cal ressaltar que al proporcionar refugi perquè aquestes espècies, ratpenats i orenetes, s’estableixin al nostre entorn, estem contribuint a la conservació d’aquests grups vulnerables que al llarg d’anys han anat disminuint les seves poblacions, fins al grau en què diverses d’aquestes espècies es troben incloses en la llista vermella d’espècies en risc d’extinció de la Unió Internacional per la Conservació de la Naturalesa (UICN).

Amb tot això, fa que tingui molta importància el fet que els municipis com Bellvís s’involucrin en aquest tipus de projectes en el que es busca solucionar un problema sanitari a la vegada que s’obté un benefici ecològic amb la contribució del augment de les poblacions d’aquestes espècies que són indispensables per l’ambient.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.