Beneficis de l’autoconsum: com estalviar amb unes plaques fotovoltaiques a casa

El model energètic del futur implica reduir la petjada de carboni, aprofitar l’energia solar i aconseguir estalvis a la factura energètica El canvi climàtic és un fet i els efectes són cada cop més notoris i evidents. Per això, fan falta nous models energètics que puguin mitigar les conseqüències de l’escalfament global. Una de les mesures que es té cada cop més en compte és l’autoconsum elèctric sostenible, tant de forma domèstica com empresarial.

En els últims anys el context normatiu s’ha actualitzat per facilitar la instal·lació de plaques solars. La supressió del denominat “impost al Sol”, l’aprovació del Reial Decret – el passat mes d’abril – que elimina les traves burocràtiques i permet l’autoconsum compartit i l’abaratiment dels preus (un 80% en menys de 5 anys) han creat un marc més optimista per incrementar l’autoconsum.

Però, què és l’autoconsum elèctric?

L’autoconsum elèctric és un sistema legal d’obtenció d’energia, que consisteix en què un usuari produeixi energia pel seu propi consum. D’aquesta forma, té un control absolut sobre la instal·lació, sobre el consum i l’estalvi. Per a això, existeixen vàries formes d’aconseguir-ho entre les que destaquen dos tipus d’instal·lacions: panells fotovoltaics i energia mini eòlica.

A escala domèstica, el més habitual és l’autoconsum fotovoltaic que requereix bàsicament una instal·lació solar fotovoltaica de petita potència, que transformarà l’energia del Sol en energia elèctrica. És una tecnologia ja àmpliament provada, fàcil d’instal·lar i de mantenir.

L’energia que obtenim del Sol és neta, abundant, barata i no emet CO₂ per aconseguir-la. A més, és fàcil d’obtenir, l’únic que es necessita és col·locar un panell en direcció dels rajos solars. Aquests panells estan compostos de diverses cèl·lules fotovoltaiques, que són les responsables de transformar la llum del Sol en energia elèctrica útil per a nosaltres. Aquesta electricitat es pot utilitzar directament o emmagatzemar-la en bateries per a quan sigui necessària. Per això, es tracta d’una energia de la qual podem fer ús tant de dia com de nit.

Endesa-energía-fotovoltáica (INFROGRAFIA)

Avantatges de l’autoconsum

Cada cop és més comú trobar-se panells fotovoltaics a les teulades de les cases o oficines. El motiu és que l’energia solar suposa grans avantatges tant pel consumidor com pel medi ambient. Aquests són alguns d’ells:

  • Redueix el consum de combustibles fòssils i la dependència energètica amb l’exterior.
  • L’energia és neta, no produeix ni emissions ni sorolls molestos.
  • Optimitza el transport i la distribució de l’electricitat.
  • El manteniment d’aquestes plaques és mínim. En la majoria dels casos, només és necessari portar a terme les revisions o neteges periòdiques .
  • Millora la competitivitat de les empreses, genera nous models de negocis i com a conseqüència fomenta la creació de nous llocs de treball.
  • Per al ciutadà comporta un estalvi energètic i econòmic, i permet gestionar la seva pròpia energia. Per posar un exemple, una casa unifamiliar de tampany mitjà amb vuit plaques fotovoltaiques pot arribar a estalviar un 30% del seu consum energètic anual, la qual cosa suposa més de 500 euros l’any. Una instal·lació d’aquestes característiques suposa una inversió d’uns 85€/mes durant 84 mesos. L’estalvi d’emissions de C02 amb aquest tipus d’instal·lació és de 1.470 quilos de CO2/Any, o el que és el mateix, la plantació de 75 arbres.

 Els canvis del Reial Decret

El passat mes d’abril es va aprovar a Espanya el nou Reial Decret amb el qual es regula la producció d’energia renovable en règim d’autoconsum, s’alleugereixen els tràmits burocràtics i es reconeix la possibilitat de cobrar per l’excedent d’energia no consumida en el cas que s’injecti a la xarxa general.

El decret, a més, detalla les característiques tècniques de les diferents modalitats d’autoconsum, permetent la compensació simplificada d’excedents:

  • Autoconsum sense excedents.Aquest tipus d’instal·lació està connectada a la Xarxa de distribució o transport de forma directa i disposen d’un sistema que impedeix injectar l’energia excedentària a la Xarxa elèctrica
  • Autoconsum amb excedents. És aquell en el que està permès la injecció a la xarxa elèctrica. Dins d’aquest es divideix en dues subcategories: Modalitat amb excedents acollida a compensació, quan es té dret a un mecanisme de compensació per excedents i modalitat amb excedents no acollida a compensació, quan no es té dret a un mecanisme de compensació per excedents.

Tindran dret a acollir-se a la compensació dels excedents totes les instal·lacions d’autoconsum fotovoltaica de potència menor a 100KW.

La normativa també possibilita l’autoconsum compartit. Fins al moment, només existia la possibilitat de l’autoconsum individual connectat a una xarxa interior. Però amb la nova norma, es consagra la figura de l’autoconsum col·lectiu, de tal forma que diversos consumidors podran associar-se a una mateixa planta de generació, fet que impulsarà l’autoconsum en comunitats de propietaris o entre empreses o indústries situades en una mateixa localització.

El director de regulació d’Endesa, president del comitè de mercats d’Eurelectric   i membre del comitè de directors d’Aelec, Juan José Alba, a una entrevista al diari Ara explica que “el més important és que els autoconsumidors poden bolcar energia al sistema i se’ls retribueix. Abans, si això passava, era gratis. També s’inclou la regulació de l’autoconsum compartit i el sistema de com s’han de repartir les bonificacions entre els diversos membres d’una xarxa compartida”.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.