Bones expectatives per a la 147a Fira de Sant Josep que obre portes demà de la mà del president Torra

Foto jornada Eines per a una bona gestió del sòl 1

  • Àmplia representació institucional en els actes oficials de la Fira amb el president de la Generalitat Joaquim Torra, a l’acte inaugural; el conseller Miquel Buch, al Dia de la Comarca; la consellera Maria Àngels Chacón, a la Nit de l’Expositor, i la consellera Teresa Jordà, a la cloenda
  • El certamen, que inclou el 39è Saló de l’Automòbil i el 4t Saló del Tractor, aplega enguany 294 expositors directes i més de 25.000 m2 de superfície neta ocupada

Tot està a punt perquè la Fira de Sant Josep de Mollerussa obri demà dissabte a les 10 del matí les portes de la que serà la seva 147a edició. Un total de 294 expositors directes, amb una superfície neta ocupada de més de 25.000 m2, participen enguany en La Fira Catalana de la Maquinària Agrícola, la qual inclou a més el 39è Saló de l’Automòbil i el 4t Saló del Tractor.

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, serà l’encarregat d’inaugurar la convocatòria, en un acte que arrencarà a les 9.50 del matí al Centre Cultural. Després dels parlaments, la comitiva d’autoritats es traslladarà al Recinte Firal.

Des de demà dissabte i fins dimarts dia 19 el certamen acollirà diferents actes oficials que comptaran amb representació institucional. Així, a més de la inauguració, el diumenge dia 17 se celebrarà el Dia de la Comarca amb la presència del conseller d’Interior del Govern de la Generalitat, Miquel Buch (acte previst a les 10.30 a l’Ajuntament); mentre que el mateix diumenge a la tarda visitarà el Recinte Fira la consellera d’Empresa i Coneixement, Maria Àngels Chacón, qui farà un recorregut pel Saló de l’Automòbil (a les 6 de la tarda) i, a la nit, presidirà el Sopar de l’Expositor. Per últim, el dimarts dia 19, la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, serà l’encarregada de cloure aquesta 147 Fira de Sant Josep (a les 6 de la tarda i arribada a l’Ajuntament), si bé, prèviament, també està previst que assisteixi a la cloenda del IV Aplec de Joves del Camp, el dilluns a migdia, així com a l’acte inaugural de demà dissabte.

Al llarg dels quatre dies es desenvoluparà també el programa de Jornades Tècniques de la Fira, un total de 13 jornades que tractaran temes d’actualitat i interès per al sector agrícola i ramader. En relació a aquestes sessions, aquest divendres s’han portat a terme dues activitats: la jornada Eines per a una bona gestió del sòl i la 18a Borsa Interpirinenca de Cereals.

Foto jornada Eines per a una bona gestió del sòl 2

  • La gestió òptima del sòl, s’ha debatut aquest divendres

La gestió del sòl és una tasca cabdal en les finques agrícoles, ja que té un efecte directe sobre la producció dels cultius. Malgrat això, aquesta gestió queda molts cops reduïda al control de les males herbes i l’aplicació de fertilitzants, sense tenir en compte altres factors cabdals, com són la macrobiota i la microbiota del sòl. Així s’ha fet patent en la jornada tècnica Eines per a una bona gestió del sòl, que s’ha celebrat aquest matí en el marc de la 147a Fira de Sant Josep de Mollerussa i que ha reunit una setantena de persones.

La jornada, organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i l’Associació de Tècnics d’A.D.V. de Lleida, ha comptat amb la col·laboració de la Fira de Mollerussa i Ruralcat. La presentació de la jornada ha estat a càrrec de Marc Solsona, alcalde de Mollerussa i president de l’ens firal, qui ha reivindicat la potencialitat de les terres de Lleida en el sector agrari i ha recordat que enguany les jornades tècniques compleixen 40 anys “com un espai de debat i d’intercanvi d’experiències a la Fira”.

La jornada tècnica ha arrencat de la mà de Lídia Sans, presidenta de l’Associació de Tècnics d’A.D.V. de Lleida, qui ha explicat que enguany és la quinzena vegada que, des de l’associació, es participa activament en les jornades. A continuació, l’enginyer agrònom Guillermo Vázquez ha centrat la seva intervenció a tractar els rizobacteris PGPR, és a dir, les comunitats bacterianes del sòl que, competitivament, colonitzen les arrels de les plantes i estimulen el seu creixement, reduint així la incidència de malalties en les plantes. Vázquez també ha posat èmfasi en la importància dels fertilitzats formulats a partir del brou de fermentació d’un o diversos rizobacteris PGPR, i entre els quals ha destacat Bulhnova, un fertilitzant en fase de desenvolupament que permet la bioestimulació dels bacteris i, en últim terme, el creixement de la planta.

Per la seva banda, l’enginyer agrònom Josep Ramon Sainz, ha tractat durant la seva ponència la fertilitat del sòl, així com la seva anàlisi a partir de la cromatografia, una tècnica que permet determinar i quantificar els components del sòl. Durant la seva ponència, Sainz ha parlat de la trofobiosi, una teoria que relaciona la presència de plagues i malalties de les plantes amb el seu estat nutricional i fisiològic.

La segona part de la jornada tècnica ha versat sobre la gestió de la vegetació espontània per tal de maximitzar la conservació i fertilitat del terreny dels sistemes agrícoles. L’enginyera agrícola i assessora de l’ERA Neus Vinyals ha parlat de l’avaluació de l’estat del sòl a partir de la vegetació espontània. Per la seva banda, l’enginyera agrícola de l’A.D.V. Ecològica de Ponent Laia Viñes, ha tractat la gestió mecànica de l’herba en fruiters. Viñes, durant la seva intervenció, ha presentat alternatives a la gestió de les males herbes desvinculades dels herbicides, com és el cas del desherbat mecànic, una tècnica que, al contrari que els fungicides, insecticides i herbicides, no té cap afecció en els microorganismes del sòl.

La darrera de les ponències ha anat de la mà de Josep M. Llenes, de la unitat de gestió de bones pràctiques fitosanitàries i cobertura vegetal del DARP. Llenes ha presentat, durant la jornada, diferents alternatives a l’ús del glifosat pel control de les males herbes, atès l’imminent canvi normatiu que apunta a una prohibició d’aquest herbicida. Entre les diferents alternatives, ha destacat matèries actives com la carfentrazona, el fluroxipir i el diflufenican que, a més, no creen resistències.

La jornada tècnica també ha comptat amb dues taules rodones en què s’han pogut debatre els diferents temes exposats. Finalment, la clausura ha anat de la mà de Ferran de Noguera, director dels Serveis Territorials a Lleida.


Informa: Redacció

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.