Bones perspectives per la campanya del panís a les comarques de Ponent

Foto 1 (1)
  • Els preus es mantenen estables a l’entorn de 180 euros la tona i la producció és millor que l’any passat perquè no hi ha tanta aranya roja.
Ivars d’Urgell. A una setmana i escaig després de l’inici de la campanya de recol·lecció del panís a les comarques de Ponent, cooperatives i productors destaquen que hi ha unes perspectives perquè acabi sent bona. Jaume Pané, de la Cooperativa d’Ivars d’Urgell (Pla d’Urgell), ha explicat que en comparació amb l’any passat la producció és millor perquè no hi ha tanta afectació per l’aranya roja. Així, es preveu registrar mitjanes d’entre 12 i 13 tones de panís per hectàrea tot i que en algunes finques ”se superarà amb escreix” aquesta quantitat. Així mateix, els preus estan actualment al voltant dels 180 euros per tona, una xifra que ”dóna marge per competir” tant al productor com a la cooperativa que compra el producte.

La campanya del panís a les comarques de Ponent ha començat com és habitual a finals de setembre i s’allargarà durant tot el mes d’octubre en els panissos de primera collita. Els de segona collita, és a dir que la finca on es troben ja havia acollit una producció de cereal aquest any, s’allargaran fins a final de novembre. El panís que es recol·lecta es destina majoritàriament a la producció de pinsos per alimentar bestiar.

L’any passat la collita es va veure perjudicada severament per l’aparició de l’aranya roja, que avança el procés d’assecatge de la planta i no deixa formar en condicions la pinya del panís; però també per les elevades temperatures de l’estiu i la manca de precipitacions que van fer que els pagesos comencessin a recol·lectar quinze dies abans del previst. Tot plegat va ocasionar pèrdues d’entre 3.000 i 5.000 quilos per hectàrea que es van afegir a preus baixos de 175 euros la tona.

A la Cooperativa d’Ivars es gestionen al voltant de 200 hectàrees de panís repartides entre el Pla d’Urgell i l’Urgell, principalment als municipis d’Ivars d’Urgell, la Fuliola, Castellserà i Torregrossa. Això es tradueix en l’entrada d’uns 30 milions de quilos anuals de panís. Durant els propers 15 dies serà quan es registrarà el màxim d’activitat de recol·lecció de panís en aquest territori. Més endavant prendran el relleu les collites situades en zones de més alçada que van més retardades.


Informa: ACN

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.