Buidatge parcial de l’estany d’Ivars i Vila-sana per renovar i millorar la qualitat de l’aigua

El Consorci de l’estany d’Ivars i Vila-sana començarà a buidar parcialment l’estany a partir d’aquest dijous 1 d’octubre. L’objectiu és renovar i millorar la qualitat de l’aigua, que rep una càrrega important de nutrients i matèria orgànica provinent, per exemple, de la proliferació d’algues. Això fa que hi hagi zones amb molt poc o gens d’oxigen i posa en perill l’ecosistema de l’espai natural. Per tal de solucionar-ho, es contempla rebaixar-ne el nivell entre 1,10 i 1,20 metres i deixar el sediment a l’aire lliure perquè s’oxidi.

La solució més convenient per al problema seria buidar totalment l’estany, però és una operació que per ara es vol reservar. Per això es fa aquest buidatge parcial que es preveu repetir cada 7 o 9 anys per evitar que l’aigua empitjori tan aviat. D’altra banda, la intervenció permetrà detectar amb més exactitud la presència d’espècies invasores i també pot provocar canvis en la fauna de l’indret.

L’operació de buidatge s’allargarà fins a finals de novembre, quan s’aturarà i l’estany quedarà a un nivell baix durant unes setmanes. A partir del març, quan arrenqui la campanya de reg del Canal d’Urgell, començarà el reompliment.


Informa: Ignasi Gómez Cabrera

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.