Comença la campanya de reg del Canal d’Urgell amb una reserva d’aigua que supera la mitja dels darrers 10 anys

foto_3188512

Una boca de reg deixant anar aigua en una finca de planter de Vilanova de Bellpuig, el dia de l’inici de la campanya de reg al Canal d’Urgell. FOTO: ACN.

 

ACN. Tret de sortida aquest dilluns a la campanya de reg del Canal d’Urgell que comença amb una reserva d’aigua que supera la mitja dels darrers 10 anys. Segons el president de la comunitat de regants, Ramon Carné, entre els embassaments d’Oliana (Alt Urgell) i Rialb (Noguera) hi ha 380 hectòmetres útils que sumats a les reserves de neu que encara hi ha al Pirineu ”donen marge de confiança per fer la campanya amb garanties suficients”.

Ara caldrà veure com avança climatològicament parlant la primavera per saber quina és la demanda d’aigua i com es transforma la neu que hi ha a les muntanyes, ja que si bé els càlculs actuals apunten a una gran reserva, pot ser que faci molta calor i s’acabi evaporant més que no desfent i per tant sumant als cabals dels rius. La demanda d’aigua dels regants no ha estat tant agreujada com altres campanyes amb hiverns més secs i tot i que fa uns quinze dies pel canal ja va baixar aigua per cobrir els abastaments, van ser pocs els que van regar a demanda de manera que el tret de sortida oficial de la campanya, s’ha fet com l’any passat, després de Sant Josep.
Durant l’hivern la comunitat de regants ha invertit prop de 2 milions d’euros en obres de manteniment i conservació de la infraestructura. La més destacada és la que ha d’acabar, d’aquí a tres anys, amb els problemes que ocasiona una esquerda que hi ha al Túnel de Montclar, a l’inici del canal, a la Noguera. Segons Ramon Carné, és una esquerda de 150 metres i aquestes darrers setmanes se n’ha pogut arreglar uns 50 metres. S’ha hagut d’encarregar l’obra a una empresa especialitzada en mines i pràcticament comportarà fer de nou tot el túnel però mantenint l’estructura actual.Per una altra banda, també s’ha revestit un tram de la quarta sèquia, al terme de Juneda; s’ha continuat amb el revestiment de la tercera sèquia a Bellvís; s’han permeabilitzat trams que tenien pèrdues, i s’han recrescut també diversos trams. Segons Carné, s’ha fet tot el que es fa cada any per ”intentar que no calgui parar ni un minut per poder fer la campanya tranquil·lament”.

 

 

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.