Concentració estàtica a Lleida en motiu del Primer de Maig

La concetració dels sindicats CCOO i UGT s’ha centrat en revertir la greu crisi social i econòmica derivada del coronavirus i en reclamar als partits polítics la formació d’un nou Govern

Pla tancat de diversos dels participants a la concentració que s’ha fet a la Seu Vella amb motiu del Primer de Maig, l’1 de maig de 2021. (Horitzontal)

Unes 150 persones han participat a la concentració estàtica amb motiu del Primer de Maig a Lleida, convocada pels sindicats majoritaris CCOO i UGT. Les reclamacions dels sindicats s’han centrat en revertir la greu crisi social i econòmica derivada del coronavirus i en reclamar als partits polítics la formació d’un nou Govern de manera urgent per fer-hi front. També han reclamat a les grans empreses que no destrueixin llocs de treball, en referència a H&M, Caixabank o el BBVA, que han anunciat ERO a les seves plantilles que afectaran treballadors de la demarcació. L’acte s’ha celebrat davant la Porta dels Apòstols de la Seu Vella i ha començat amb un minut de silenci en record de les víctimes de la covid-19.

La manifestació estàtica convocada per CCOO i UGT als peus de la Seu Vella ha tingut una assistència força menor respecte les manifestacions dels anys previs a la pandèmia, quan es sortia de la plaça del Treball i es recorrien els carrers de la ciutat.

El secretari de la UGT de les Terres de Lleida, José Luís Aguilà, ha dit que la pandèmia ha “fet trontollar” tot el sistema i ha explicat que es necessita la “responsabilitat i coresponsabilitat” de tots els agents implicats per poder superar la situació actual.

Per la seva banda, la secretària general de CCOO a les Terres de Lleida, Cristina Rodríguez, ha explicat que aquest Primer de Maig denuncia la “greu crisi social i econòmica fruit de la covid-19” però també agraeix a totes les persones de l’àmbit sanitari i sectors essencials que han treballat en el darrer any per tirar endavant el país, així com també a totes les persones en ERTO i que s’han quedat a l’atur.

Rodríguez ha denunciat que Lleida és la demarcació que té els convenis més baixos de tot Catalunya i ha emplaçat tots els actors implicats a revertir aquesta situació. També ha indicat que en el darrer any a la demarcació s’han fet 5.365 ERTO que han afectat 30.000 persones, el que ha suposat un “escut” que “ha salvat moltes empreses”. Per aquest motiu, la secretària de CCOO considera que ara li toca a les grans empreses “ser solidàries i corresponsables” i no destruir ocupació.

En aquest sentit, Rodríguez ha fet referència als ERO anunciats per empreses com H&M, Caixabank i BBVA, que també repercuteixen a les comarques lleidatanes. En el cas de BBVA, la reestructuració de la companyia comportarà el tancament del 26,6% de les oficines a la demarcació i afectarà 84 dels 290 treballadors actuals. Davant d’això, Rodríguez defensa que ara “no és el moment de destruir ocupació” i també exigeix a les entitats bancàries que mantinguin la seva “responsabilitat social”. “No s’ha de permetre que tanquin oficines a zones rurals i que la gent gran s’hagi de desplaçar a altres pobles”, argumenta.

A nivell de país, els sindicats exigeixen als partits polítics que es posin d’acord amb urgència per conformar un nou govern que legisli per començar a reconstruir Catalunya a nivell social i econòmic. De fet, Rodríguez ha qualificat de “vergonyant” la situació actual.

Així mateix, els sindicats també exigeixen al govern espanyol de coalició que compleixi els acords pactats com la pujada del Salari Mínim Interprofessional a 1.000 euros i que derogui les darreres reformes laborals i la reforma de les pensions de 2013. Argumenten que “ara és el moment”, ja que s’ha de “reconstruir” el país i, per això, “s’han de prendre mesures per acabar amb la situació de precarietat laboral”.

Per la seva banda, la CGT de Lleida ha dut a terme un acte polític a les 13.30h a la plaça Sant Joan, seguit d’un dinar de germanor a l’Ateneu Cooperatiu La Baula. Això, després de denunciar fa dos dies que el Procicat no els permetia fer la manifestació que tenien prevista a les 12h del migdia amb inici a la plaça del Treball. Tot i així, diversos col·lectius anticapitalistes s’han aplegat igualment en aquest punt i han recorregut els carrers de la ciutat.

Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.