Conferència d’Alberto Velasco sobre el retaule de la Mare de Déu del Lliri de Vilanova de Bellpuig

L’activitat serà el dissabte 20 de novembre a les 11.30 h

El retaule de la Mare de Déu del Lliri de Vilanova de Bellpuig (Pla d’Urgell) és l’obra sobre la qual girarà la darrera activitat de l’agenda cultural de Catalonia Sacra 2021. El Dr. Alberto Velasco oferirà una conferència sobre un dels pocs retaules gòtics que es conserva “in situ” a tota la plana de Lleida i que, de fet, és l’únic que es preserva al Pla d’Urgell. L’activitat serà el dissabte 20 de novembre a les 11.30 h davant de l’obra, que es conserva a l’església de Sant Pere d’aquest municipi. La inscripció es pot fer a la web Catalonia Sacra (https://www.cataloniasacra.cat/agenda/detall/info/488). La iniciativa és una proposta del Bisbat de Solsona i té un preu d’inscripció de 6 euros.

Aquest retaule és obra d’un mestre que va treballar en una àrea molt concreta que comprenia la Segarra, l’Urgell, el Solsonès i la Conca de Barberà. Fins fa poc era un pintor anònim a qui es coneixia com el Mestre de Cervera, degut a un retaule que hi pintà en aquella vila, però darrerament s’ha pogut descobrir que, en realitat, el seu nom era Joan de Rúa i que residia a Montblanc. L’aparició del contracte del retaule de Sant Miquel de Verdú, avui conservat al Museu Episcopal de Vic, és la prova irrefutable que ha tornat a treure a la llum el nom d’aquest mestre, oblidat durant cinc segles.

El ponent serà Alberto Velasco (Lleida, 1976), doctor en història de l’art per la Universitat de Lleida. La seva expertesa gira a entorn de l’art medieval i de la seva recepció en la societat contemporània a través d’àmbits com el col·leccionisme i l’antiquarisme, la museologia i la gestió del patrimoni. Velasco és professor associat de la Universitat de Lleida.

UNA QUARANTENA D’ACTIVITATS PER DONAR A CONÈIXER EL PATRIMONI CULTURAL DE L’ESGLÉSIA

L’activitat sobre el retaule de la Mare de Déu del Lliri tanca la quarantena de visites, conferències, tallers… que han conformat l’agenda d’activitats de 2021 de Catalonia Sacra. Des del març i fins aquest novembre, 19 comarques del Principat i una del País Valencià han acollit una nova edició d’aquesta programació d’activitats única que vol donar a conèixer el patrimoni cultural de l’Església i que és fruit del treball en xarxa dels bisbats amb seu a Catalunya.

La programació ha mantingut, tot i el context de pandèmia, el nombre d’activitats programades en anys anteriors i ha recuperat algunes de les que es van haver de suspendre l’any passat a causa de la Covid-19. Les activitats proposades han fixat la mirada tant en les grans catedrals com en les petites esglésies, en conjunts arquitectònics o en petites obres mestres.


Informa: Redacció

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.