Denunciat un empresari de Bellvís que allotjava 32 estrangers en una explotació agrària en condicions insalubres

mossos-cotxe

Cinc treballaven a la finca tot i no tenir papers, i d’altres li pagaven un lloguer per viure en edificacions il·legals

Els Mossos d’Esquadra han denunciat penalment aquest setembre un empresari de Bellvís (Pla d’Urgell) de 64 anys com a presumpte autor d’un delicte contra els drets dels treballadors, i també l’han denunciat administrativament per una infracció de la Llei catalana de l’habitatge i infracció laboral. Arran d’una investigació iniciada a principis d’estiu, la policia va constatar que l’home allotjava en una explotació agrària 32 persones estrangers que malvivien en edificacions il·legals que no complien les condicions mínimes d’habitabilitat i salubritat. Cinc d’aquestes treballaven a la finca, tot i estar en situació irregular, mentre d’altres ho feien per a una ETT i pagaven un lloguer a l’investigat.

Després de visitar l’explotació diversos cops durant els darrers mesos, els Mossos van constatar que 32 persones vivien juntes en un espai petit. A més, cinc d’aquestes -quatre de nacionalitat pakistanesa i un marroquí-, es trobaven en situació irregular, sense permís de residència ni de treball, i en conseqüència sense disposar de contracte laboral ni estar donades d’alta a la seguretat social i sense respectar cap dret dels reconeguts pels treballadors.

L’empresari tenia allotjats aquests treballadors en unes instal·lacions edificades il·legalment, que no disposaven de cèdula d’habitabilitat i els cobrava un lloguer a tal efecte, segons fonts policials. Pel que fa al sou que haurien de rebre els treballadors, els mantenia un deute important, pagant-los únicament petites quantitats de diners setmanalment perquè poguessin subsistir. Els treballadors, conscients de la seva situació irregular, no denunciaven la seva situació.

La resta de persones eren estrangers en situació regular, que treballaven a compte d’una empresa de treball temporal, i que pagaven un lloguer a l’investigat per habitar en una edificació que no estava finalitzada, on dormien en matalassos al terra en espais comuns i que no disposava d’instal·lació de llum, aigua ni de cap condició d’habitabilitat, seguretat ni salubritat.

Per tot això, l’empresari també ha estat denunciat davant l’Ajuntament de Bellvís i l’Agència Catalana de l’Habitatge per infracció de la Llei 18/2007 del Dret de l’Habitatge, que qualifica com a molt greu en matèria de qualitat del parc immobiliari explotar econòmicament immobles considerats infrahabitatges en els termes establerts en aquesta Llei.

En el decurs de la investigació, els Mossos també van descobrir que l’investigat tenia empadronades 25 persones estrangeres en el seu domicili familiar, a les quals presumptament hauria cobrat diferents quantitats de diners per fer-ho.

Els Mossos d’Esquadra van traslladar les diligències dutes a terme al jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Balaguer.


Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.