El Canal d’Urgell, a punt de finalitzar les obres de reparació dels danys dels aiguats de l’octubre

Pla general on s'hi veu una excavadora fent feines a un tram del Canal Principal a Les Borges Blanques, el 7 de febrer de 2020. (Horitzontal)

  • El seu president, Amadeu Ros, assegura que la campanya de reg podrà començarà a mitjans de març
Les obres al Canal d’Urgell per reparar els danys provocats per la llevantada del 22 i 23 d’octubre del 2019 estaran enllestides a finals de febrer i principis de març. Així ho ha explicat el president de la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell, Amadeu Ros, qui també ha assegurat que la infraestructura estarà “a punt” per començar la campanya de reg per Sant Josep, a mitjans del mes de març. Els danys al canal ascendeixen a 3 milions d’euros, la meitat dels quals corresponen a desperfectes a la infraestructura de regadiu. L’altra meitat són danys produïts als desguassos, i “una part important” d’aquestes reparacions anirà a càrrec de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), segons ha indicat Ros.
El president de la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell ha assegurat que les obres estaran enllestides abans de l’inici de la campanya de reg i ha afegit que no contempla la possibilitat que aquestes puguin retardar l’obertura dels canals, previstes per a mitjans de març. “Els canals es podran obrir tranquil·lament per Sant Josep, com cada any”, ha dit Ros. Així mateix, també ha indicat que aquesta propera campanya es podrà afrontar “sense problemes” i que l’aigua “està garantida”, ja que els embassaments, ha dit, estan “a la màxima dotació que s’hi pot encabir”.

Pla general on es veu una part del tram entubat del Canal Principal a les Borges Blanques, el 7 de febrer de 2020. (Horitzontal)

Les obres a les infraestructures de regadius, és a dir, als sistemes de canals i a les canonades de col·lectivitats, es troben a la recta final. Els treballs van començar després dels aiguats i, malgrat les pluges d’aquest gener van fer parar les obres en diversos punts, Ros ha indicat que “tot està controlat”. Una de les actuacions que està a punt de finalitzar és la que s’ha fet al Canal Principal a Les Borges Blanques, que ha consistit en entubar un tram de 200 metres. Els tubs ja estan instal·lats i aquest divendres els treballs es centraven en compactar el sòl al voltant d’aquests. Altres treballs que també estaran acabats aquest mes de febrer són un tram d’uns 300 metres al Canal Auxiliar a Puigverd de Lleida i en un altre tram d’uns 100 metres al quilòmetre quatre del Canal Principal. També s’està treballant a les infraestructures de diverses col·lectivitats. “Els aiguats van fer mal però tot estarà a punt”, ha afirmat Ros.

Pla general on es veu part dels treballs que s'han fet a un tram del Canal Principal a les Borges Blanques, el 7 de febrer de 2020. (Horitzontal)

Així mateix, el president de la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell ha indicat que l’ACA assumirà “una part important” dels danys que els aiguats van provocar als desguassos i al torrent de la Femosa. La previsió, ha explicat, és que a partir de la setmana vinent l’ACA arregli els rius i els desguassos afectats perquè aquests també estiguin “a punt” per a l’inici de la campanya de reg.

De la mateixa manera, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) també porta a terme treballs de neteja i sanejament a la Femosa i als rius Set i Gorg.

Pla obert on es veu part d'un camp amb arbres fruiters que han quedat greument afectats pels aiguats i, al fons, un tram del Canal Principal a Les Borges Blanques, el 7 de febrer de 2020. (Horitzontal)

Per altra banda, Ros ha explicat que per poder realitzar aquestes obres d’emergència, la Comunitat de Regants s’ha vist obligada a “deixar de fer algunes actuacions” que tenia previstes en matèria d’inversions. Tot i això, ha assegurat que aquest contratemps no afecta “en res” el projecte de modernització del Canal d’Urgell. Segons Ros, “és una obra massa important”, i ha afegit que es treballa per tenir enllestit aquest estiu un primer projecte d’actuació i per aconseguir una primera partida econòmica a finals d’aquest 2020.


Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.