El Canal d’Urgell avança el tancament del reg al 25 d’abril per la falta de pluges

És la primera vegada a la història que es pren una mesura tant dràstica i els regants demanaran compensacions

El ple de la Junta de Govern de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell ha acordat el tancament del regadiu pel proper dimarts 25 d’abril a causa de la falta de pluges i les reserves al mínim del sistema Oliana-Rialb que només garanteixen aigua pels abastaments. El president del canal, Amadeu Ros, ha assegurat que és la primera vegada a la història que es pren una mesura tant dràstica que suposa tallar el reg quan tot just fa un mes que es va obrir el canal. La comunitat de regants ha insistit en demanar que no es plantin cultius d’estiu i estima pèrdues milionàries. La setmana que ve hi ha una reunió a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) on es parlarà de la Declaració de Zona Catastròfica.

El tancament del reg arriba menys d’un mes després que el Canal d’Urgell iniciés la campanya, el 27 de març passat, i 5 mesos abans de l’habitual. En concret, la decisió acorda el tancament del Canal Principal, que rega 50.000 hectàrees de les 70.000 que abasteix la infraestructura. En canvi, Amadeu Ros ha afirmat que el Canal Auxiliar, que depèn de la conca del Noguera Pallaresa, té “tota la seva dotació fins al setembre”.

El director general de la comunitat de regants, Xavier Díaz, ha argumentat que el tancament es farà dimarts vinent perquè és quan estimen que els embassaments d’Oliana i Rialb es mouran al voltant dels 60 hectòmetres cúbics d’aigua, la “garantia mínima” que des del canal consideren que necessiten per cobrir els abastaments i la supervivència dels arbres fruiters fins a finals d’estiu. En aquests moments els dos embassaments sumen 65,5 hectòmetres cúbics d’aigua.

Així doncs, a partir de dimarts dia 25 d’abril els agricultors ja no podran regar els seus cultius i el canal només subministrarà aigua per abastiments i reg de supervivència d’arbres fruiters. Aquesta situació comportarà pèrdues milionàries. Per una banda, la producció de cereal d’hivern caurà ja que els cultius encara necessiten aigua per acabar de créixer, i pel que fa als cultius d’estius, els agricultors que ja han plantat “perdran el 100%” i els que no ho han fet “no produiran”, ha indicat Díaz, que ha demanat de nou als agricultors que no sembrin cultius d’estiu.

Demanen responsabilitat als ajuntaments

D’altra banda, Díaz ha demanat als ajuntaments que facin “una bona gestió de l’aigua” i que apliquin restriccions “des del sentit comú” per no comprometre les provisions d’aigua als abastaments i al reg de supervivència dels fruiters. “Tenim poca aigua l’hem de gestionar de la millor manera possible”, ha dit, i ha afegit a tall d’exemple que els jardins comunitaris “no s’haurien de regar” mentre duri la sequera.

Reunió a la CHE

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre celebrarà el 26 d’abril una Junta de Govern on es tractarà la declaració de l’estat d’excepcionalitat per sequera ordinària, tràmit que ha de donar peu a la creació d’un comitè de seguiment de sequera i a demanar mesures compensatòries.


Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.