El Canal d’Urgell comença la campanya de reg amb la reserva d’aigua “assegurada”

Pla general del Canal d'Urgell aquest dissabte ple d'aigua al seu pas per Castellserà (Urgell), el 21 de març de 2020. (Horitzontal)

Tot i prendre mesures de prevenció, la comunitat de regants assegura que la covid-19 no els afectarà la demanda d’aigua

La Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell ha donat el tret de sortida aquest divendres a la campanya de reg amb una reserva d’aigua suficient per poder assegurar tota la temporada fins a la tardor. El president de la comunitat de regants, Amadeu Ros, ha qualificat l’inici de campanya de “tranquil”, donat que les pluges dels darrers mesos han fet que, de moment, no hi hagi molta demanda d’aigua. Així mateix, Ros ha assegurat que “han pres totes les precaucions” per evitar el contagi del coronavirus encara que nega que la covid-19 pugui afectar la campanya. “No hi té res a veure”, ha etzibat.

El president de la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell ha explicat que “s’han pres totes les precaucions” per evitar el contagi del coronavirus. A la seu de la comunitat, ubicada a Mollerussa, s’ha restringit l’accés al personal extern i s’ha habilitat el teletreball per als empleats administratius. També s’han suspès les reunions i assemblees de les col·lectivitats de regants amb els treballadors del camp.

Tot i això, la campanya de reg ha començat amb normalitat segons el calendari fixat per la junta de govern i Amadeu Ros descarta que el coronavirus pugui condicionar la demanda d’aigua. “No hi té res a veure, si pugen les temperatures hi haurà més demanda d’aigua però el coronavirus no afecta”, ha assegurat a més d’afegir que el treball del camp “és més solitari”.

L’aigua ha començat a baixar aquest divendres i els primers regs seran a partir de dilluns. Durant el cap de setmana, però, tots els abastaments que ho necessitin ja podran disposar de l’aigua del canal. Ros ha indicat que la campanya ha començat “tranquil·la” i ha dit que en les properes setmanes el reg “serà a demanda” segons les necessitats i característiques de cada cultiu i de cada zona. En aquests propers dies es començaran a regar alguns cultius de cereals i camps de guaret. En canvi, les pluges dels darrers mesos han fet que els camps d’arbres fruiters encara no necessitin l’aigua del canal.

Pla general del Canal d'Urgell aquest dissabte ple d'aigua al seu pas per Castellserà (Urgell), el 21 de març de 2020. (Horitzontal)

Segons Ros, el fet que la campanya hagi començat “tranquil·la” i “sense molta necessitat d’aigua” fa que aquesta estigui totalment garantida per regar les 70.000 hectàrees de cultiu de les comarques de l’Urgell, la Noguera, el Segrià, el Pla d’Urgell i les Garrigues. En aquest sentit, l’aigua emmagatzemada als embassaments d’Oliana (Alt Urgell) i Rialb (Noguera) està al voltant dels 425 hectòmetres cúbics, xifra a la que encara s’hi ha de sumar les reserves de neu que hi ha al Pirineu.

En els darrers mesos, la Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell ha treballat contra rellotge per poder finalitzar les obres de reparació dels danys causats per les fortes pluges del passat octubre i del mes de gener. Ros ha explicat que les obres “més importants perquè circuli l’aigua ja s’han fet” i que ara només queden “petits detalls” a desguassos. Les obres han tingut un cost d’uns 3 milions d’euros, entre infraestructures de regadiu i sistemes de desguassos.


Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.