El canvi climàtic, les perspectives dels cereals o la problemàtica dels purins, temes de les Jornades de Sant Josep

Les conselleres Vilagrà i Jordà i el president de la Diputació de Lleida, representació institucional en els actes de la 149a edició de la fira

La 149 Fira de Sant Josep de Mollerussa, certamen que recupera enguany la seva data habitual al març (del 18 al 20), després que l’any passat s’ajornés al juny pel tema sanitari, recobra també en aquesta edició la presencialitat de les jornades tècniques, ja que l’any passat aquestes sessions es van haver de desenvolupar en format virtual. Així ho han destacat aquest matí en roda de premsa l’alcalde de la capital del Pla d’Urgell i president de Fira de Mollerussa, Marc Solsona, i el director de l’ens firal, Xavier Roure.

El programa de Jornades Tècniques, que enguany arriben a la seva 42a edició, inclourà un total de vuit jornades d’actualitat i interès per als sectors agrícola i ramader, segons ha indicat el director, i que són fruit d’aliances de l’ens firal amb institucions, associacions, sindicats agraris, entitats i firmes vinculades al sector. En aquest sentit, Roure ha destacat el paper com a organitzadors del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural així com de l’IRTA o els sindicats JARC i Unió de Pagesos.

La XXI Jornada Intercomarcal sobre el cultiu del panís donarà el tret de sortida, aquest dijous dia 10 de març a les 10 del matí, del programa d’aquesta 149 Fira de Sant Josep. La sessió formativa, que canvia d’emplaçament i se celebrarà al Teatre L’Amistat, tractarà, entre altres temes, la nova plaga de la Diabrotica, la soja i les oportunitats de comercialització o la normativa, amb la nova PAC i l’aplicació de la FotoDUN.

Pel que fa a la resta de jornades es portaran a terme entre el 17 (jornada prèvia a la fira) i el 19 de març i abordaran des de l’energia fotovoltaica al món rural al paper de la pagesia en la lluita contra el canvi climàtic, passant per la problemàtica actual sobre emissions i gestions de purins, la producció de cereals, les gelades primaverals en fruiters o l’agromarketing en la promoció de productes agroalimentaris.

A banda de les jornades, el certamen acollirà també als Pavellons Firals l’exposició El món de l’aigua amb la Covid. En aquest sentit, el director ha fet referència a la importància de l’aigua per a la societat i el món rural, alhora que ha posat en valor aquesta mostra que es podrà veure durant els dies de fira a Mollerussa en una iniciativa conjunta amb la Fundació Impulsa Talentum XXI i que es presenta a Catalunya.

En el marc de la roda de premsa s’ha assenyalat també que enguany no es portarà a terme la Borsa Interpirinenca de Cereals, una decisió que es va prendre al mes de gener donat que es tracta d’una activitat “amb un component lúdic i relacional molt important”.

La consellera de la Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, serà l’encarregada d’inaugurar la 149a Fira de Sant Josep de Mollerussa el divendres dia 18 de març en un acte que inclourà els parlaments al Teatre l’Amistat, a les 11 del matí, i posterior recorregut pel Recinte Firal, on farà el tall de cinta oficial del certamen agroalimentari i, també, sobre l’1 del migdia, la inauguració del 41è Saló de l’Automòbil, ubicat al Recinte de les Piscines.

Vilagrà, juntament amb la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, esdevenen la representació institucional que presidiran els actes de la Fira de Sant Josep d’enguany, segons ha indicat aquest matí en roda de premsa l’alcalde de Mollerussa i president de Fira de Mollerussa, Marc Solsona, qui ha estat acompanyat pel director de l’ens firal, Xavier Roure.

Així, l’acte de cloenda del certamen, diumenge dia 20 a les 6 de la tarda, anirà a càrrec de la consellera Teresa Jordà, mentre que el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, presidirà els actes del Dia de la Comarca que es realitzaran dissabte dia 19 a partir de 2/4 de 6 de la tarda, amb trobada a l’ajuntament amb els alcaldes del Pla d’Urgell, parlaments i posterior visita al Recinte Firal.

A més d’aquesta representació institucional, i segons ha indicat Solsona, estan pendents de tancar altres visites d’autoritats i personatges públics.

D’altra banda, en el marc de la roda de premsa, l’alcalde ha indicat també que es mantenen contactes amb sindicats per tal de concretar el diumenge dia 20 de març a migdia, i en l’àmbit de la Fira de Sant Josep de Mollerussa com a “capital agrària aquell cap de setmana”, per portar a terme alguna actuació simultània a la manifestació convocada a Madrid el mateix dia en defensa del sector agrari.

Torna l’oferta lúdica de la Fira de Sant Josep amb una cinquantena d’atraccions i el mercadet al carrer Arbeca

Una cinquantena d’atraccions complementàries animaran de nou la Fira de Sant Josep, que tindrà lloc a Mollerussa del 18 al 20 de març. L’oferta lúdica es concentra a l’avinguda de la Fira, al costat del Pavelló Firal, i compta amb prop de mig centenar d’atraccions com llits elàstics, motos, pistes d’autos de xoc, toros mecànics o inflables, entre altres. Pel que fa a les casetes, n’hi ha una cinquantena entre tómboles, xurreries, tir, curses de camells, pesca d’ànecs o la de videojocs. A més a més, també es podrà gaudir d’una desena de bars amb diferents varietats de menjar.

Així mateix, el carrer d’Arbeca i a la plaça Major tornaran a acollir el mercadet amb l’objectiu de comunicar la zona del recinte firal amb el centre comercial de la ciutat. En aquest cas, el mercadet, que obrirà portes el dijous dia 17 a la tarda, comptarà amb una quarantena de parades amb diferents productes d’artesania o roba, entre altres. Per permetre en cas que fos necessari el pas de vehicles d’emergència en aquesta zona, la Policia Local invertirà el sentit de circulació al carrer de Joaquima de Vedruna i al carrer d’Àngel Rosell es prohibirà l’estacionament en una banda de via.  Així mateix, el carrer de Ferran Puig també quedarà tallat i només es permetrà l’accés als vehicles autoritzats.

D’altra banda, el mercat setmanal que es duu a terme cada dimecres es manté el dia 16 excepte a l’avinguda del Canal.


Informa: Redacció

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.