El Castell del Remei, un model de biodiversitat

IMG_0415

La introducció de diverses espècies d’aus i la instal·lació d’una illa flotant al llac són algunes de les accions que s’han dut a terme a la finca Castell del Remei des de l’any 2016, fruit d’una estreta i ferma col·laboració entre l’Àrea de Biodiversitat i Medi Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i la Direcció de l’empresa vitivinícola Castell del Remei.

Pel que fa a fauna, s’han instal·lat nius de cigonyes, reintroduït òlibes i xoriguers mitjançant la tècnica de hacking (simulant els nius de les espècies), i a la tardor es col·locaran caixes per a muricecs als arbres pròxim a les vinyes. En quant a la vegetació, s’ha construït una illa artificial flotant al llac en la que s’hi han plantat lliris grocs silvestres de dues floracions anuals. Aquestes iniciatives, que s’afegeixen al projecte d’enjardinament, reforcen l’aposta de Castell del Remei per la biodiversitat i la practica d’una responsabilitat social corporativa que fomenten les seves prioritats de l’ecologisme i el turisme presents en el seu Pla Estratègic.

Nius de cigonyes

Un total de tres nius de cigonya -espècie protegida- s’han col·locat en arbres alts de la finca on, posteriorment, hi han niat més parelles de forma natural constituint l’experiència tot un èxit. Aquesta iniciativa es tracta d’una actuació en el marc del Pla de Conservació de la Cigonya Blanca a les Terres de Lleida i de la gestió de la seva població, acomplint l’objectiu marcat de garantir un creixement natural i estabilitzat. Això requereix que les aus s’integrin i convisquin de la millor manera amb els ciutadans, i l’interès de Castell del Remei per acollir-les és una gran oportunitat per a la seva promoció i condicionament en àrees apartades dels nuclis urbans.

Castell del Remei s’ha ofert per acollir futures poblacions de cigonya en la seva arbreda com a nova zona de nidificació. Sens dubte, pel seu èxit reproductor, aquesta col·laboració contribuirà a mantenir el bon estat de conservació de l’espècie a les comarques de Lleida, que encapçala amb molta diferència la ubicació de la seva població a Catalunya.

Introducció de l’òliba i del xoriguer

Tres cries d’òliba i tres de xoriguer -espècies protegides d’aus rapinyaires nocturnes, actualment en perill d’extinció- procedents del Centre de Fauna Salvatge de Vallcalent han estat instal·lades al Castell del Remei en una acció de protecció i conservació de l’espècie. La col·laboració del Castell del Remei en aquest Pla de Conservació ha consistit en alliberar mitjançant la tècnica de hacking els polls cedits en dipòsit fent-se càrrec dels animals i comprometent-se a la seva cura i alimentació apropiades fins que els polls es fessin grans i abandonessin els nius fets a propòsit per als animals. Cal assenyalar que l’òliba i el xoriguer són unes espècies molt beneficioses per a l’agricultura atesa la seva dieta a base de micromamífers.

Caixes niu per a muricecs

En el seu afany per la producció sostenible, el celler impulsa la col·locació de caixes niu per a muricecs per tal que de forma natural, durant la cacera nocturna, eliminin insectes, evitant així les plagues. Aquest mamífers -estrictament protegits- són depredadors de diferents insectes, entre d’altres les papallones del corc del raïm que causen el fong de la botritis o podrit a la vinya controlant-ne la població. L’anomenat hotel de muricecs, que hostatjarà la colònia de mamífers que ja habiten al Castell del Remei, s’ubicarà en un lloc pròxim a les vinyes atès que, segons els biòlegs, un sol exemplar pot arribar a menjar més de 120 papallones o uns 500 mosquits en una nit.

Plantació de 240 arbres

Durant la passada primavera, es van iniciar els treballs de plantació de 240 arbres a la finca Castell del Remei que culminaran l’any vinent amb un total de 500 exemplars, com a primer pas del projecte integral d’enjardinament que emprèn l’empresa dedicada a l’elaboració de vins i a l’enoturisme. En funció de la posició descendent de la lluna, s’ha executat la plantació de varietats autòctones i altres més decoratives que van des de xiprers, plataners, salzes, moreres, mèlies, freixes, aurons, vers, tamarindes, castanyers de les índies, perers de flor, cirerers de flor i arbres de l’amor, fins a arbres tulipers i plantes enfiladisses. Aquest projecte s’emmarca dintre del pla d’infraestructures i instal·lacions que es desenvolupa alhora, amb el soterrament de línies elèctriques i sistemes de reg. Paral·lelament, s’estan duent altres accions relacionades amb l’entorn natural com la construcció de l’escullera, l’embarcador i la instal·lació d’una illa flotant al llac, o la recuperació del Passeig de les Senyoretes, a més de la introducció d’aus. Castell del Remei i l’Àrea de Biodiversitat i Medi Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya estudien altres possibilitats per tal de fomentar la fauna i la flora autòctones en la propietat ubicada en la Plana d’Urgell. Castell del Remei fou la hisenda de regadiu més gran de Catalunya a finals del segle XIX i acull el celler centenari que duu el seu nom, el més antic de Catalunya en l’elaboració i etiquetatge de vins de criança.

Castell del Remei

Amb més de dos segles d’història, Castell del Remei va iniciar la seva activitat vinícola l’any 1780 a Penelles (Lleida) amb el propòsit d’elaborar vins de criança de qualitat. Les privilegiades condicions geoclimàtiques de la propietat i el disseny de les instal·lacions -sense parangó a la Catalunya de finals del segle XIX- el van distingir com al primer celler català concebut segons el model dels admirats châteaux bordelesos. Sota la direcció de Tomàs Cusiné i emparada a la DO Costers del Segre, el celler elabora tres vins negres -Gotim Bru, Oda i 1780- i dos blancs -Gotim Blanc i Oda Blanc-. Encara que Castell del Remei centra la seva activitat en l’elaboració de vi, és molt més que un celler. El complex d’edificis que envolten la finca gaudeix d’un encant que revela la llarga història de la propietat, que es desenvolupa i creix també com destinació enoturística única a la denominació.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.