El Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana vol millorar la qualitat de l’aigua per atraure més espècies d’ocells

Pla mitjà on es pot veure a la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, acompanyada pel director de Medi Natural, Ferran Miralles, i altres membres del consorci a l'estany d'Ivars i Vila-sana, el 14 de març de 2019. (Horitzontal)

La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, acompanyada pel director de Medi Natural, Ferran Miralles, i altres membres del consorci.

  • Es preveu actuar en el control de peixos com les carpes que fan malbé el fons de l’estany i també regular l’entrada i sortida d’aigua perquè aquesta es renovi i circuli
El Consorci de l’estany d’Ivars i Vila-sana (Pla d’Urgell) vol millorar la qualitat de l’aigua després d’un deteriorament progressiu que ha experimentat des que es va recuperar aquesta zona humida l’any 2005. El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural del Govern, Ferran Miralles, ha dit que es faran ”seguiments limnològics” de la qualitat i evolució de l’aigua amb el control de l’excés de peixos com les carpes que fan malbé el fons i es mengen la vegetació. També es gestionarà l’entrada i sortida d’aigua perquè aquesta es renovi i circuli. Això afavorirà l’atracció de més espècies d’ocells. La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, ha garantit la continuïtat dels projectes de millora de l’accessibilitat al centre d’interpretació de Cal Sinén.
Ferran Miralles ha explicat que quan es va recuperar l’estany d’Ivars i Vila-sana hi va haver moments ”molt bons” pel que fa a la qualitat ecològica de la zona ja que es van detectar espècies d’ocells que no s’esperaven trobar i que van acabar criant a les terres de Ponent. Actualment però, les aigües de l’estany d’Ivars i Vila-sana no estan en aquelles condicions; una circumstància que segons Miralles, passa a totes les zones humides on no s’hi actua directament i que pateixen una eutrofització de l’aigua amb l’increment de matèria orgànica i pèrdua d’oxigen.
Pla general on es pot veure l'estany d'Ivars i Vila-sana i part de la seva làmina d'aigua, el 14 de març de 2019. (Horitzontal)

L’estany d’Ivars i Vila-sana i part de la seva làmina d’aigua.

El Consorci ha començat a dissenyar un pla per prendre mesures en relació a aquesta situació i donar potencial a l’estany. Es començarà per fer seguiments limnològics de la qualitat i evolució de l’aigua per saber les causes de la seva millora o empitjorament. Això comportarà fer un procés de control de peixos ja que hi ha una gran quantitat de carpa que fa malbé el fons i es menja la vegetació alterant així l’ecosistema. L’altre punt on caldrà incidir és el de la renovació de l’aigua per tal que n’entri de fresca i s’oxigeni.

Segons Miralles, si s’aconsegueixen aquestes millores l’estany pot fer ”un salt endavant” des del punt de vista ecològic i de retruc es podran veure mols més ocells. Això podrà anar estretament lligat amb el turisme de natura, que creix molt a Ponent ja que hi ha una sèrie de secans que no hi són a la resta d’Europa i són visitats per gent de molt lluny que els valoren molt. Així mateix, Miralles ha destacat que a la resta del continent tampoc són habituals els aiguamolls interiors i zones humides com l’estany.

Pla obert on es pot veure la planta superior de Cal Sinén, a l'estany d'Ivars i Vila-sana, on s'ubicarà un espai de bar, el 14 de març de 2019. (Horitzontal)

La planta superior de Cal Sinén, a l’estany d’Ivars i Vila-sana, on s’ubicarà un espai de bar.

De la seva banda, Rosa Maria Perelló, que aquest dijous s’ha estrenat com a presidenta del Consorci, ha garantit el suport econòmic de la Diputació de Lleida per acabar el projecte de millora de l’accessibilitat al centre d’interpretació de Cal Sinén. En aquest sentit, ja s’han iniciat els tràmits per adquirir uns terrenys que es destinaran a crear una zona d’aparcament. En paral·lel també s’acabaran els treballs a la planta superior d’aquest edifici on està previst que s’hi ubiqui una zona de bar.

Finalment, segueix també en curs la redacció de nou pla d’usos i gestió de l’estany d’Ivars i Vila-sana de la mà de Jordi Sargatal, i el seu equip, que s’encarreguen d’aquesta tasca.


Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.