El DARP anuncia un protocol amb el sector per minimitzar el risc de micotoxines en panís

Un instant de la Jornada Intercomarcal del panís. FOTO: Fira de Mollerussa.

 

La Cap del Servei d’Alimentació Animal i Seguretat Alimentària del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Mili Voltes, ha dit avui que s’està treballant amb el sector en un protocol per intentar minimitzar el risc que suposa el contingut de micotoxines en panís gra, una de les problemàtiques de més actualitat en el sector productor i transformador del panís per la seva toxicitat i per la seva no degradació en les diferents fases de la cadena.

Voltes, que ha presidit la inauguració de la XVI Jornada del Panís organitzada per l’IRTA i Fira de Mollerussa, juntament amb el Departament d’Agricultura i l’empresa Esporc i amb la qual s’obre el programa tècnic de la 145 Fira de Sant Josep de Mollerussa, ha recordat que des del mes d’agost passat s’han produït tres alertes amb partides de blat de moro que porten a “extremar totes les precaucions”. Així mateix, la Cap del Servei del DARP ha afegit que aquest protocol en el qual s’està treballant  es farà arribar al sector “tan aviat estigui acabat”.

La jornada d’avui, que s’ha celebrat al Centre Cultural, ha comptat amb prop de 200 professionals entre fabricants de pinso, ramaders, representants de cooperatives i d’empreses de llavors, entre altres.

L’acte inaugural ha estat presidit també pel vicepresident de Fira de Mollerussa, Xavier Roure, que ha donat la benvinguda als assistents alhora que ha definit la jornada com a trobada “de prestigi i referent”.

A banda de conscienciar i profunditzar en els problemes i danys que les micotoxines comporten tant al sector productor com al transformador i ramader, la jornada ha incidit també en mesures que ajudin a reduir aquest contingut en totes les fases de la cadena productiva, des de la sembra del panís a la seva incorporació al pinso per a l’alimentació animal.

 

En aquest sentit, Antoni López, de l’IRTA Lleida, ha explicat que la finalitat d’aquesta jornada era precisament abordar la problemàtica de forma global, amb tots els sectors afectats: des de l’agricultor, i què pot fer aquest perquè la seva producció sigui el més neta possible, tenint en compte certes pràctiques de camp i tècniques adequades com que el panís no pateixi “estressos” hídrics, les diferents varietats o la data de la sembra i la collita, no retardant aquests processos; a la situació del sector ramader, amb importants pèrdues d’animals degudes a aquesta problemàtica; la comercialització i com s’ha de guardar el gra, o els fabricants, amb un nivell d’exigència del gra per produir el pinso.

López ha parlat també de la importància dels sistemes de detecció ràpida amb mesures com la densitat i la humitat del gra, per tal de conèixer la seva qualitat.

La cloenda de la sessió d’aquest dijous ha anat a càrrec del Cap de l’Oficina Comarcal del Pla d’Urgell del DARP, Andreu Bosch.

La XVI Jornada Intercomarcal del panís ha obert avui el programa tècnic de la 145 Fira de Sant Josep de Mollerussa, un programa que inclourà fins a 14 jornades tècniques que tractaran diferents temàtiques d’actualitat i interès per al sector agrícola i ramader.

La següent jornada tindrà lloc el dia 15 de març i portarà per títol Eines actuals per a l’observació i la predicció de la pedra a Catalunya, organitzada pel Servei Meteorològic de Catalunya i l’ADV Terres de Ponent, i on es presentarà la innovadora eina Lightning Jump, que permet avançar-se en aproximadament 30 minuts al fenomen.

 

 

 

PER A MÉS INFORMACIÓ:

FIRA DE MOLLERUSSA

Telèfon: 973 60 07 99

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.