El Govern haurà pagat o executat en un mes i mig un terç dels 8,8 MEUR per fer front als danys dels aiguats a Lleida

Pla obert de la reunió de seguiment de les actuacions per fer front als danys dels aiguats de l'octubre passat a les comarques de Lleida, celebrada a la delegació del Govern el 27 de febrer del 2020. (Horitzontal)

La Diputació destinarà el milió d’euros pressupostat a reparar camins malmesos a en municipis de la demarcació

La Generalitat haurà pagat o executat en un mes i mig una tercera part dels 8,8 milions d’euros que preveu destinar per fer front als danys dels aiguats de l’octubre passat a les comarques de Lleida, segons ha explicat el delegat del Govern, Ramon Farré. Aquests diners corresponen a ajuts o compromisos adquirits pel Govern amb el territori o bé a despesa executada en actuacions dutes a terme o que tenen en marxa els diferents departaments a la demarcació. Per la seva banda, la Diputació de Lleida ha anunciat que destinarà la partida d’un milió d’euros pressupostada per atendre els danys dels aiguats i que encara no s’havia executat a la reparació de camins malmesos als municipis, en els quals no actuïn la resta d’administracions.

Els diferents departaments i organismes dependents de la Generalitat implicats preveuen destinar 8,8 milions d’euros per fer front als efectes dels forts aiguats que el mes d’octubre passat van tenir lloc a les comarques de Lleida. Aquesta quantitat inclou la despesa de les actuacions ja finalitzades o en execució i les que l’administració catalana s’ha compromès a dur a terme.

Així ho ha explicat el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, després de la reunió institucional de seguiment de les actuacions per fer front als danys dels aiguats de l’octubre a les comarques lleidatanes, en la qual també han participat la directora general d’Administracions Locals, Rosa Vestit; els directors de serveis territorials dels departaments implicats; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; el subdelegat del govern espanyol, José Crespín, i els presidents dels consells comarcals en representació dels municipis afectats per les pluges.

El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré; la directora general d'Administracions Locals, Rosa Vestit; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i el subdelegat del govern espanyol, José Crespín, el 27 de febrer del 2020. (Horitzontal)

Farré ha avançat que en un termini màxim d’un mes i mig ja s’hauran executat les obres o, en el seu cas, transferit als ens locals subvencions per valor d’uns 3,3 milions d’euros, aproximadament un 37% dels 8,8 milions que la Generalitat destinarà a la restitució dels danys dels aguats a Lleida. Aquests recursos corresponen bàsicament a les actuacions de reparació de carreteres, d’abastaments municipals en alta i de sistemes de sanejament, i algunes transferències a ajuntaments.

Despesa per departaments

Departament de Presidència preveu haver de fer front a una despesa d’uns 5,5 milions d’euros per atendre les peticions d’ajuts dels ajuntaments, dels quals el 50% són objecte de finançament. Cal tenir en compte, però, que aquesta quantia està sotmesa a les justificacions que facin arribar els consistoris per tal que els siguin concedits els ajuts, segons ha assenyalat Farré. En total, són 23 els ajuntaments que han demanat acollir-se als ajuts, tot i que augmenten fins als 27 si s’hi sumen afectacions en patrimoni cultural.

El delegat del Govern ha explicat que el pagament d’aquells ajuts que no superin els 300.000 euros es podrà efectuar d’una forma més àgil, mentre els de quantitat superior dependran d’acords de govern o de la disponibilitat dels fons de contingència. Tot i això, el delegat no ha volgut concretar terminis i ha recordat que la Generalitat funciona amb pressupostos prorrogats. En aquest sentit, molts alcaldes porten queixant-se per no poder disposar dels ajuts per cobrir actuacions que han assumit arran dels temporals.

En el cas d’Agricultura, Farré ha explicat que el departament convocarà durant el pròxim mes ajuts per a la restitució de la capacitat productiva del territori. Per una banda, adreçats a pagesos i professionals agraris vinculats a la DUN, i per altra, a comunitats de regants per fer front als danys ocasionats en infraestructures de reg. Aquestes ordres de subvenció recolliran, al menys tres nivells diferents d’afectació: molt greus, menys greus i lleus.

El delegat del Govern també ha recordat l’acord de Govern del 4 de febrer del 2020 amb el qual Agricultura destina 11 MEUR provinents del fons de contingència per pal·liar els efectes dels temporals Dana i Gloria al conjunt de Catalunya.

Pel que fa a carreteres, Territori i Sostenibilitat haurà destinat 2,1 milions d’euros a la reparació de diferents vies malmeses pels temporals Dana i Gloria. En aquest sentit, Farré ha exposat que aquest mes del departament preveu enllestir les actuacions a les carreteres entre Juneda i Castelldans i entre l’Albi i el Vilosell.

L’ACA ha executat o té en marxa unes 23 actuacions diferents en lleres de rius de la demarcació en les quals aportarà aproximadament uns 2,8 milions d’euros. L’organisme també ha invertit 600.000 euros en actuacions per a restablir l’abastiment municipal d’aigua en alta, i uns altres 370.000 euros en sistemes de sanejament com ara col·lectors o depuradores en què s’ha requerit una intervenció urgent com a conseqüència de l’afectació dels aiguats.

El Departament de Cultura ha preconcedit ajuts per un import global d’uns 200.000 euros per a l’arranjament en béns de caràcter cultural lleidatans malmesos pels aiguats. En concret, aniran destinats a actuacions al jaciment dels Vilars d’Arbeca; al jaciment de la ciutat romana d’Iesso, a Guissona; a la torre de Castelló de Farfanya; al castell de Tàrrega; a la necròpolis de la Font de Verdú i a l’entorn de Sant Llorenç de Montgai, entre altres.

Un moment de la reunió de seguiment de les actuacions per fer front als danys dels aiguats de l'octubre passat a les comarques de Lleida, celebrada a la delegació del Govern el 27 de febrer del 2020. (Horitzontal)

 

Des d’Indústria s’ha expressat el compromís per tal que els Plans de foment del turisme s’adrecin de forma preferent, però no única, a les zones més afectades pel Dana i el Gloria.

La Diputació de Lleida destinarà 1 MEUR a la reparació de camins malmesos

Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha explicat que la diputació lleidatana ha invertit més de 300.000 euros per actuacions d’emergència que s’han centrat sobretot en la reparació dels danys a les carreteres que van d’Albatàrrec a Lleida, de les Borges Blanques a Cervià i de les Borges a la Floresta.

Així mateix, Talarn ha anunciat que la Diputació de Lleida distribuirà la partida d’un milió d’euros que va pressupostar l’ens per atendre els danys dels aiguats a la reparació de camins malmesos als municipis, en els quals no actuïn la resta d’administracions. Els ajuntaments hauran de fer arribar ara les seves peticions per rebre els ajuts, que es podrien començar a pagar en un termini d’un mes i mig, segons Talarn. En una segona fase, la diputació lleidatana no descarta estudiar la possibilitat d’incrementar l’aportació per tal d’atendre problemes que no es considerin puntuals sinó estructurals en determinades vies, si així ho determinessin els serveis tècnics de la institució.

Actuacions de l’Estat en rius, a la línia ferroviària Lleida-Barcelona i en carreteres

El subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, ha explicat que la CHE està executant diferents actuacions amb una inversió d’uns 600.000 euros a les zones afectades pels aiguats, en concret a les lleres dels rius Gorgs, Set, Ondara i la Femosa. Altrament, ha assenyalat que Adif segueix treballant en la reparació de la línia ferroviària convencional entre Lleida i Barcelona, on els trens no poden circular entre la capital del Segrià i l’Espluga de Francolí.

Els treballs que executa l’ens gestor suposaran una despesa d’uns 20 milions d’euros. Des de Foment, també s’han estat duent a terme actuacions, la més destacada la restitució i reforç del talús de l’N-260 que es va esllavissar a Pont de Bar. La circulació en aquest punt està previst que quedi restablerta aquest divendres.

Un instant de la reunió de seguiment de les actuacions per fer front als danys dels aiguats de l'octubre passat a les comarques de Lleida, celebrada a la delegació del Govern el 27 de febrer del 2020. (Horitzontal)

D’altra banda, Crespín ha assenyalat que el govern espanyol està treballant en l’ampliació del Reial Decret aprovat per atendre els danys de catàstrofes naturals per tal que també s’hi puguin acollir les afectacions ocasionades pels temporals Dana i Gloria.

Els representants de les diferents administracions han posat en valor la coordinació i col·laboració institucional per donar resposta als afectats pels aiguats a la demarcació de Lleida. En aquest sentit, han afirmat que l’afectació de temporals com els de l’octubre i d’aquest gener no és un fet puntual sinó estructural i, per això, han defensat la importància d’aquesta col·laboració i de la previsió per tal de poder atendre amb celeritat les necessitats del territori que es pugui veure afectat. Per això, la directora general d’Administracions Locals, Rosa Vestit, ha defensat la necessitat d’establir un protocol d’actuació.


Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.