El Memorial Democràtic podria fer prospeccions per certificar la fossa comuna de Bell-lloc d’Urgell durant el 2019

El Memorial Democràtic i l’Ajuntament de Bell-lloc d’Urgell ja treballen per recopilar la documentació suficient per verificar l’existència de la fossa comuna de la Guerra Civil ubicada al Cementiri Municipal.

Si es confirma aquesta possibilitat, al llarg de l’any 2019 es portarien a terme unes primeres prospeccions per certificar l’existència d’ossos enterrats, que pertanyerien als cossos d’una cinquantena de soldats republicans. Uns indicis que retardarien l’obertura de la fossa a fins a l’any 2020, a causa de la complexitat de realitzar les proves genètiques en una fossa d’aquesta dimensió.

Tanmateix, un dels factors fonamentals per materialitzar aquest procés és la difusió social d’aquest espai.

De verificar-se aquestes restes, el primer que es farà serà senyalitzar i dignificar aquest espai del cementiri. Per altra banda, cal recordar, que aquesta possible troballa sorgeix arran del 80è aniversari del bombardeig feixista sobre el municipi.

Cal afegir que l’espai ja s’ha inclòs com a possible fossa en el mapa de fosses de Catalunya, i de confirmar-se, es tractaria d’una de les fosses comunes de la Guerra Civil més importants de Ponent, i a l’hora, la més gran de la comarca, on avui dia es tenen identificades dues fosses, una a Torregrossa amb 13 víctimes civils, i l’altra a Linyola amb vuit soldats.


Informa: Ignasi Gómez

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.