El nou Espai de memòria cultural de Miralcamp obre les seves portes

Recull les grans efemèrides de la història cultural miralcampina, on hi ha representats Ràdio Ponent, la banda PJ4, el Cinema Sans, els cors històrics, entre altres

Miralcamp va inaugurar aquest diumenge, 22 de gener, el seu nou Espai de memòria cultural, en un concorregut acte que va tenir lloc en el marc dels actes de la Festa Major de Sant Sebastià. El nou equipament, situat al Centre Cultural Josep Maria Solé i Sabaté, al carrer Major, 1, s’ha ideat i dissenyat perquè aculli tota l’activitat que bull actualment al poble —xerrades, presentacions i actes diversos—, tot mantenint un ull en el passat, en tot el dinamisme que ha donat vida a Miralcamp fins avui, ja que disposa d’un espai museístic amb fotografies d’arxiu que ens permeten fer un recorregut pels capítols més destacats de la història cultural de Miralcamp.

L’alcaldessa, Carme Ribes Llordés, es mostra molt agraïda amb els qui han fet possible aquest projecte amb la seva col·laboració, com ara a través de la donació d’algunes de les fotografies que ocupen l’espai, i també amb aquelles persones disposades a omplir-lo de vida d’ara endavant a través de noves iniciatives.

“Crec que l’èxit d’aquest projecte rau en que, gràcies a la participació ciutadana, hem sigut capaços de reunir en un sol lloc les fotografies i arxius que retraten les efemèrides culturals de la vila i que, fins ara, es trobaven guardades en caixes en les golfes i soterranis de cases i de l’Ajuntament. Això dignifica Miralcamp i la seva història, ara accessible per tothom”, destaca l’alcaldessa.

El nou Espai de memòria cultural, que anirà evolucionant amb els nous projectes i episodis que dinamitzin la vila, està organitzat en cinc blocs que recullen els grans pilars de la història cultural miralcampina: ràdio (amb arxius de la mítica Ràdio Ponent), música (amb fotografies de la cèlebre banda PJ4), el cant coral (amb una fotografia de la primera coral del poble, fundada el 1916), el cinema (aquí representat pel Cinema Sans, que va ser capaç d’obrir una finestra al món en plena dictadura) i l’arrelada tradició sardanista.

A través d’aquestes i altres temàtiques que es poden trobar al llarg de l’espai, l’alcaldessa assegura que, aquest equipament, situat a la part més antiga del poble, “enllaça directament amb les nostres arrels”, enfortint el nucli històric d’una vila “viva i dinàmica”, i indica que aquest és un lloc que “s’ha d’anar descobrint a poc a poc, al llarg de més d’una visita”.

Un espai dissenyat pel talent jove i local

A part del seu caire marcadament històric, l’espai, en tant que punt social, també es caracteritza per haver estat dissenyat i organitzat per joves nascudes i establertes al poble, en aquest cas, per la interiorista Laia Ibars Ramirez i la dissenyadora gràfica Elena Durão Gomez; una mostra de la voluntat de potenciar el talent miralcampí a través de les noves iniciatives i projectes que impulsa el consistori.

Segons la interiorista responsable del disseny de l’espai, Laia Ibars Ramirez, aquest s‘ha ideat perquè sigui “obert a tothom, un lloc de reunió, de presentació de llibres, de documentals, de xerrades, etc. Un lloc obert a tots aquells veïns i veïnes que pensin en qualsevol possibilitat d’ús”.

L’interior, amb parets de color verd pi, detalls en fusta i vistes a l’horitzó de la plana, t’acull a la manera com ho faria el saló de casa: és un espai de trobada agradable i multifuncional, amb unes parets plenes de fotografies i objectes diversos amb un gran valor simbòlic que parlen sobre la història i el tarannà del poble i un mobiliari que et convida a seure i compartir estones amb la resta dels visitants. Les parets compten amb cartells explicatius on se sintetitza la informació de forma clara i que s’acompanyen de QR per aquells qui vulguin aprofundir més en qualsevol dels elements exposats que els cridin l’atenció.


Informa: Redacció

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.