El Palau d’Anglesola acollirà les XI Jornades d’estudis sobre el Pla d’Urgell

Cartell XI Jornades d'Estudis del Pla d'Urgell al Palau d'Anglesola

El Palau d’Anglesola ha estat el municipi escollit per la celebració de les XI Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell, previstes pel dissabte 17 d’octubre. La cita, organitzada conjuntament pel Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà i, enguany, per l’Ajuntament del Palau d’Anglesola, arriba a la seva onzena edició amb la voluntat d’exposar a la població diferents estudis i comunicacions sobre la comarca.

Jaume Suau, president de Mascançà, valora positivament la continuïtat que estan tenint les jornades i la consolidació que han obtingut al llarg dels anys dins del calendari d’actes culturals que es celebren a la comarca. El Palau serà l’onzena població del Pla que albergarà la iniciativa després de Golmés, Miralcamp, Bellvís, Linyola, Mollerussa, Torregrossa, Bell-lloc, Vila-sana, el Poal i Vilanova de Bellpuig.

Per la seva banda, l’alcalde del Palau Francesc Balcells i la regidora de cultura Maite Teixidó han fet palesa la satisfacció que suposa per al municipi acollir unes jornades que són referents en l’estudi científic de la comarca i que posen en manifest la riquesa del Pla d’Urgell en nombrosos àmbits. Francesc Balcells creu que la Covid-19 és una oportunitat per creure’ns i valorar més que mai la nostra cultura, el nostre patrimoni, la nostra història. El moment complex ens fa més conscients de l’essencial, i l’essencial demana estimar i cuidar (un verb molt utilitzat aquests dies) la realitat més pròxima: llar, veïns, poble, comarca, país… I en aquest sentit, les Jornades ja fa deu anys que van descobrint-nos el nostre territori.

La Maite Teixidó, regidora de cultura, ha anunciat la signatura d’un acord de col·laboració de l’Ajuntament del Palau d’Anglesola amb Mascançà, per tal de dur a terme accions i activitats de difusió del patrimoni i de la memòria històrica al municipi. Aquest acord permetrà, per exemple, rebre la revista que anualment publica l’associació a la biblioteca Josep Pont i Gol i gaudir de les diferents activitats que l’entitat pugui celebrar al llarg de l’any.

S’obre el període de presentació de les propostes de comunicacions

Els candidats a comunicants podran enviar les seves propostes durant el període de presentació que s’allargarà fins al 15 de juliol. Cada comunicació ha d’estar vinculada a una investigació relacionada amb el Pla d’Urgell, sigui quina sigui la disciplina pertinent. Les propostes s’hauran de fer arribar al correu de Mascançà omplint la butlleta que trobaran al blog de l’entitat. Després de ser valorades per la comissió organitzadora, el 31 de juliol els comunicants rebran resposta sobre l’acceptació o no de la seva comunicació.

En les deu edicions anteriors s’hi ha presentat comunicacions de camps que van des de la botànica, l’ornitologia, l’arquitectura, l’economia, la història de l’art, la geografia, la pedagogia, la filologia o la història tant de la mà d’investigadors i investigadores locals com de diferents universitats catalanes i alguna d’estrangera.

Suau també ha destacat que la majoria de les comunicacions que es presenten a les Jornades es publiquen a Mascançà. Revista d’Estudis del Pla d’Urgell. La revista ha anat obrint-se camí en el món científic durant les seves deu edicions i actualment es troba referenciada en bases d’estudis com Carhus+,Latindex, Dialnet, MIAR i RACO. Del 2010 ençà s’han publicat 150 comunicacions que, a més a m es poden consultar online a les xarxes i ja comptem amb 46.000 consultes.

Finalment, Suau i Balcells han anunciat que a principis d’octubre es farà públic el programa de les Jornades amb els i les investigadores que hi participaran, les recerques que es presentaran, els respectius horaris i el format concret que es planificarà d’acord amb la situació sanitària del moment. De moment confirmen que les diferents activitats es retransmetran per streaming.

Jornades Europees

De manera complementària, també s’ha anunciat que el dissabte 10 d’octubre, el cap de setmana previ a la celebració de les Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell, el Palau d’Anglesola acollirà les Jornades Europees del Patrimoni al Pla d’Urgell, seguint amb la tradició implementada des de fa uns anys de que ambdues jornades comparteixin seu.

Durant la presentació, realitzada telemàticament, també s’ha descobert el cartell de l’XI edició de l’acte que ha estat elaborat per la mollerussenca Jordina Solsona, a partir de d’una fotografia de la Cooperativa de Sant Roc, element arquitectònic modernista icònic del Palau d’Anglesola que justament celebra el centenari de la seva construcció.


Informa: Redacció

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.