El Palau d’Anglesola recupera la celebració de Santa Llúcia

Amb prop d’un centenar de veïns entorn de l’ermita

L’ermita de Santa Llúcia és el monument més antic que es conserva dempeus al Palau d’Anglesola. Està documentada al segle XVI, però de ben segur la seva existència és anterior. Des de fa segles s’obre un dia a l’any per celebrar-hi missa, justament el dia de l’advocada, el 13 de desembre.

La història d’aquest racó als afores del municipi, compta que en aquells immemorials, quan el mossèn es desplaçava amb tartana per dir missa, els veïns feien foc a l’exterior per fer l’espera més lleugera. El desembre del 1983, la regidoria de cultura del primer ajuntament democràtic, va decidir afegir sardines a la brasa i així, després del cant dels goigs, la festa s’arrodonia amb un bon esmorzar enmig la boira. Aquest 2022, després dels dos anys de pandèmia, s’ha recuperat la celebració tradicional. Prop d’un centenar de veïns del municipi han pelegrinat cap a l’ermita, que ha tornat a obrir les portes per celebrar-hi eucaristia.

El folklorista Jordi Cebolla s’ha desplaçat a la vila per enregistrar cant dels goigs, deixant constància, així, d’aquest patrimoni cultural local. Aprofitant la seva visita, la Coral de Dones del Palau d’Anglesola també ha interpretat els goigs de sant Roc, patró de l’altra ermita palauanglesolina, de Sant Joan Baptista, patró de la parròquia, i de Sant Blai, patró de la vila.

La festa ha acabat entre pa torrat i sardines de la costa i coca i xocolata pels més llaminers.


Informa: Redacció

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.