El Pla d’Urgell és protagonista d’un estudi mundial sobre predicció metereològica

La NASA, l’ESA i altres organismes internacionals s’instal·len al Pla d’Urgell per estudiar el canvi climàtic

Des de fa poques setmanes, i durant tot l’estiu, diversos equips científics de centres de recerca, universitats i agències meteorològiques i espacials d’arreu del món, es troben a la zona del Pla d’Urgell per avaluar els efectes que una agricultura en un clima semi-àrid té sobre les diferents variables meteorològiques. També estudiaran com es poden millorar els models de prediccions meteorològiques i climàtiques en aquestes regions.

Científics de la NASA, l’Agència Espacial Europea, el CNRM i altres organismes internacionals s’han instal·lat a diversos municipis del Pla d’Urgell. Avui s’ha presentat el desplegament dels aparells de mesures meteorològiques i d’observació de la terra, que s’emmarca en el projecte internacional LIAISE en el qual també hi participa l’Institut meteorològic de Catalunya.

Un dels aparells estrella és l’estació lisimètrica de l’IRTA, ubicada a Mollerussa. N’hi ha pocs exemplars a tot el món, i la seva funció és mesurar a través d’un sistema de pesada, l’aigua que consumeixen els conreus. A la llarga, això hauria de permetre a les comunitats de regants quantificar quanta aigua necessiten per a tota una campanya de reg i així demanar-ne la disposició necessària als embassaments per posar-la a disposició dels regants.

Aquests dies, la NASA; la SAFIRE i la ESA sobrevolaran el Pla d’Urgell amb avions equipats amb sensors tèrmics, radar i hiperspectrals, els quals estimaran l’evotranspiració, la humitat superficial del sòl i la fotosíntesi dels cultius. Aquesta informació s’utilitzarà per a futures missions espacials.


Informa: Gerard Díaz Tribó

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.