El president del Consell del Pla d’Urgell demana a Salut que el confinament municipal passi a ser comarcal

Pla mitjà on es pot veure el president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, Rafel Panadés, al seu despatx, el 16 de novembre de 2020. (Horitzontal)

Foto: Oriol Bosch (ACN) / Pla mitjà on es pot veure el president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Rafel Panadés, al seu despatx, el 16 de novembre de 2020.

Denuncia un “greuge comparatiu” amb l’Àrea Metropolitana perquè els pobles petits es queden sense serveis bàsics

El president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Rafel Panadés, ha demanat al Departament de Salut que el confinament municipal del cap de setmana sigui d’àmbit comarcal. Alerta que pels municipis petits la major part dels serveis bàsics es troben a la capital i al cap de setmana els veïns no s’hi poden desplaçar. En aquest sentit, Panadés ha denunciat un “greuge comparatiu” amb l’Àrea Metropolitana i ha recordat que el 80% de municipis de Catalunya són petits. El president comarcal va posar damunt de la taula aquesta situació en una reunió la setmana passada amb la consellera Vergés i aquesta setmana espera recollir suports d’altres consells de Ponent per mirar de fer canviar el criteri si s’han de perllongar les restriccions.

Panadés remarca que tot i ser “molt conscients de la realitat actual” per la pandèmia i com alcaldes col·laborar amb totes les restriccions que marca el Govern i Protecció Civil, la del confinament municipal de cap de setmana pensa que és injusta per als veïns de pobles petits. Considera que la gent s’hauria de poder desplaçar a la capital de comarca pels “serveis bàsics que són necessaris. Una realitat que es viu al Pla d’Urgell però que assegura que és perfectament extrapolable a moltes altres comarques catalanes més enllà de l’Àrea Metropolitana.

En aquest sentit, Panadés assegura que alguns veïns del seu municipi, Poal, s’han trobat amb la situació que en cap de setmana han volgut anar a Mollerussa a comprar i se’ls ha aturat en un control policial. Tot i que en la majoria de casos, els agents han deixat passar els veïns, Panadés considera que el fet que hi hagi controls fa que “la gent tingui por”. Així mateix, afegeix que en pobles com Poal, quan tanca l’únic supermercat que hi ha, el poble es queda sense serveis.

Pla obert on es pot veure un control dels Mossos d'Esquadra a l'accés de Mollerussa per les noves restriccions per frenar la covid-19, el 30 d'octubre de 2020. (Horitzontal)

Foto: Oriol Bosch (ACN): Pla obert on es pot veure un control dels Mossos d’Esquadra a l’accés de Mollerussa per les noves restriccions per frenar la covid-19, el 30 d’octubre de 2020.

El president del consell comarcal demana que s’apliqui una mesura similar a la que hi va haver durant el cap de setmana de Tots Sants, quan estava permesa la circulació per tota la comarca si s’havia d’anar a portar flors a cementiris d’altres municipis. Ho sol·licita en cas que les restriccions hagin de continuar per frenar la covid-19, ja que sinó, en aquests pobles petits, el confinament municipal s’acaba convertint en gairebé un “confinament domiciliari”.

Panadés té previst reunir-se aquesta setmana amb altres presidents comarcals de Ponent que estiguin d’acord amb aquest posicionament per mirar de consensuar una reclamació conjunta.


Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.