“El presidi de Montclar”, la història dels reclusos que hi van deixar la vida

El llibre de Felip Gallart i Vicent Lladonosa posa nom i cognom als 284 reclusos que van deixar la vida en aquesta faraònica obra del segle XIX

La construcció del Canal d’Urgell és una història èpica d’esperança i superació d’un territori, però amaga un passat fosc, l’esforç del miler de presos que hi van treballar. Aquest relat queda recollit al llibre “El presidi de Montclar. Els reclusos en la construcció del Canal d’Urgell”, signada a quatre mans per Felip Gallart i Vicent Lladonosa.

El presidi de Montclar se centra en el patiment dels qui van construir aquesta infraestructura i posa nom i cognom als 284 reclusos que van deixar la vida en aquesta obra faraònica del segle XIX. Aquest llibre és el resultat d’una exhaustiva recerca que van començar fa 8 anys amb l’objectiu d’aportar informació detallada dels 1200 reclusos que van treballar en l’obra.

L’obra, publicada per Pagès Editors i finançada per l’Ajuntament de Mollerussa, dibuixa una crònica força desconeguda de la construcció del túnel de Montclar, que un segle i mig després encara nodreix d’aigua el Pla d’Urgell.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.