Els pressupostos del Govern preveuen una inversió de prop de 140 MEUR a Ponent, un 33,6% més que l’any passat

El Segarra-Garrigues, la línia de la Pobla, carreteres i millores als hospitals i l’aeroport, amb les partides més altes

Els pressupostos de la Generalitat preveuen invertir a les comarques de Ponent 139,9 MEUR aquest any, un 33,6% més que l’any passat, situant la despesa per habitant en 382,90 euros, un 39,2% per sobre de la mitjana catalana. La vegueria rebrà el 7,8% de la inversió territorialitzada a Catalunya. El canal Segarra-Garrigues, la línia Lleida-La Pobla de Segur, la conservació de carreteres, actuacions als hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria de Lleida, l’aeroport de Lleida-Alguaire i la nova escola d’Albesa són els projectes que reben les partides més elevades dels comptes.. La delegada Montse Bergés ha destacat la “gran empenta” del pressupost per la transformació feminista amb 2,9 MEUR per a polítiques d’igualtat i feminismes.

Els 139,9 MEUR previstos inclouen l’execució directa que es pot territorialitzar, integrada per les anomenades inversions reals, recollides al capítol 6 del pressupost, i l’execució indirecta, que són les transferències de capital a altres agents, recollides en el capítol 7 del pressupost. L’execució directa i la indirecta sumen 122,8 MEUR. La resta de diners fins a completar els 139,9 MEUR prové dels romanents d’INFRACAT (principalment fons NGEU no executats el 2022) que s’incorporaran al pressupost al llarg del 2023.

A més, aquesta inversió territorialitzada comportarà unes obligacions pluriennals compromeses a la vegueria pel període 2024 a 2026 de 145,6 MEUR.

Per comarques, el Segrià s’emporta la major partida amb 70,5 MEUR, amb un creixement del 41,6%, seguida de les Garrigues, amb 19,4 milions i un creixement del 62,6%, la Noguera amb 18,6 milions i una pujada del 5,1%, l’Urgell amb 13,6, i un augment del 31,4%, la Segarra amb 8,8 i un creixement del 8%, i el Pla d’Urgell, amb 8,5 milions i un augment del 32,1%.

Les inversions més destacades

A les Garrigues la inversió més important es destina al canal Segarra-Garrigues, per valor de 16,4 milions. A la Noguera la partida més grossa va per la línia de ferrocarril Lleida – La Pobla de Segur, amb 4 MEUR, però també destaquen els 3,5 milions per a la nova construcció de l’escola l’Alber d’Albesa.

Al Pla d’Urgell la inversió més grossa per aquest 2023 és en material ferroviari; un total d’1,8 MEUR però també cal remarcar els 1,4 per a la conservació de carreteres i els 1,3 per al polígon Vinyes del Mig de Bell-lloc d’Urgell. Hi ha 1,2 milions per a la nova escola del Poal i també cal destacar la partida inicial de 186.829 euros de la nova comissaria dels Mossos d’Esquadra; una obra en la qual fins al 2025 s’hi invertiran 8,9 MEUR.

A la Segarra, la partida més important es destina al manteniment de carreteres amb 4 MEUR i uns altres 1,8 milions per a material ferroviari. El canal Segarra-Garrigues al seu pas per aquesta comarca també rep una inversió d’1,3 milions.

Al Segrià, la comarca on el pressupost preveu més inversions, destaquen els 5,5 MEUR per a l’aeroport de Lleida-Alguaire i els 7,5 milions en inversions al bloc quirúrgic de l’Hospital Arnau de Vilanova. Es tracta d’una obra que fins al 2026 preveu una inversió de 21 MEUR. L’altre hospital públic de referència de la ciutat, el Santa Maria, també tindrà una inversió de 4,6 MEUR. Cal assenyalar que els comptes també destinen 2,1 MEUR per a la nova estació d’autobusos de Lleida, 1,1 milions per a la nova escola de Pinyana i 145.134 euros per al nou CAP d’Almenar.

A l’Urgell, la inversió per al Segarra-Garrigues també encapçala el rànquing d’inversions amb 5,9 MEUR però també cal tenir en compte els 1,9 milions en carreteres i els 1,3 per al polígon Boscarró Nord – Sud. Així mateix, també hi ha una partida d’1,1 milions per obres a l’Institut Lo Pla d’Urgell de Bellpuig.

D’altra banda, al conjunt de les comarques de Ponent, els pressupostos també preveuen 17 milions al contracte programa de drets socials amb els ens locals; 10,1 milions del Fons de Cooperació Local per millorar el funcionament dels governs locals; 5,3milions en bestretes per al PUOSC; 2,9 milions per polítiques d’igualtat i feminismes amb governs locals; 5 milions per al desplegament de la fibra òptica; i 1,7 milions per al nou pavelló de Fira de Lleida.


Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.