Els Reconeixements Ànima premien Meliha Merdzic per visibilitzar les dones víctimes de la guerra dels Balcans

La distinció li serà lliurada el pròxim 17 de novembre en el marc de la XIV Vetllada Solidària del CIS Ángel Olaran

Els Reconeixements Ànima Ciutat de Mollerussa, impulsats per l’Ajuntament de Mollerussa i el Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran, han volgut reconèixer en la seva vuitena edició l’activista bosniana i supervivent de la violència sexual durant la guerra dels Balcans, Meliha Merdzic, per la seva feina liderant l’Associació de Dones Víctimes de la guerra de Bòsnia i Hercegovina creada el 2003, la qual treballa per denunciar els casos de violència sexual exercida com a arma bèl•lica durant el conflicte armat, entre els anys 1992 i 1995, amb l’objectiu de conscienciar a l’opinió pública de la necessitat de portar els criminals davant la Justícia.

L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i el president del CIS Ángel Olaran, Josep Maria Pujol, acompanyats de la regidora d’Acció Social i Comunitària, Anna Carné, han donat a conèixer aquest matí el veredicte del jurat d’aquests guardons que, amb caràcter honorífic i anualment, tenen per objectiu premiar la solidaritat tant en l’àmbit internacional i com també en el territori més pròxim. L’acte de lliurament es farà el divendres dia 17 de novembre a les 9 del vespre en el marc de la XIV Vetllada Solidària del Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran, en el qual a banda del Reconeixement Abba Melaku, que recau en Meliha Merdzic, també es lliuraran els Reconeixements Ànima d’Honor Àngel Pujol.

L’acta de la decisió del jurat, que es va reunir el passat 26 de setembre i va valorar un total de sis candidatures, recull que s’atorga la distinció a Meliha Merdzic per “treballar aquest tema en una societat i un context difícil com és la cultura del seu país sent ella mateixa víctima d’aquest delicte i posar llum i intel·ligència a unes actuacions que sovint s’intenten negar o es volen tapar”. Val a dir que l’Associació de Dones Víctimes de la guerra de Bòsnia i Hercegovina ha recollit els testimonis de 5.495 dones i 300 homes supervivents de les violacions, una informació cabdal per portar als agressors davant el Tribunal Penal Internacional amb seu de La Haia i davant els tribunals locals a Bòsnia i Hercegovina. Precisament aquesta entitat va rebre el passat 21 de setembre el Premi ICIP Construcció de Pau 2023 juntament amb l’entitat Infants oblidats de la guerra en una cerimònia al Parlament de Catalunya en el marc del Dia Internacional de la Pau.

Solsona ha explicat que s’ha escollit la figura de Meliha Merdzic perquè encaixava també amb dos objectius més com són donar veu als 30 anys de cooperació i solidaritat de Lleida amb les víctimes de la guerra dels Balcans a través de l’entitat Lleida Solidària, en la qual hi havia veïns de Mollerussa amb destacada implicació, i visibilitzar també la realitat de les dones de la regió del Tigray, i de Wukro en especial, que han estat víctimes de violència sexual com a arma de guerra en la darrera guerra que s’ha viscut a la zona.

En aquest sentit, Josep Maria Pujol, qui ha anunciat que el dia 17 es comptarà amb la presència a Mollerussa del missioner basc Ángel Olaran, ha reflexionat sobre el fet que “les guerres són cruels, però la postguerra és molt dura”, ja les conseqüències perduren i cal ajudar. Per això, ha recordat que les persones que vulguin participar de la vetllada ja poden inscriure’s a través del següent enllaç https://isolidaries.org/producte/inscripcio-viii-reconeixements-anima-i-xiv-vetllada-solidaria-angel-olaran/

A banda de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i del president del CIS Angel Olaran, Josep Maria Pujol, completen el jurat dels Reconeixements Ànima el rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy, i l’exdirector general de Cooperació al Desenvolupament del Govern de la Generalitat, Manel Vila.

Pel que fa al Reconeixement Ànima Abba Melaku, val a recordar que l’any 2016 el jurat va premiar a l’ONG Defensa Civil Siriana (Cascos Blancs), pel seu heroisme, compromís i labor humanitària a Síria. L’any 2017 es va distingir Meir Margalit, del Center for Advancement of Peace Initiatives de Jerusalem, per la seva lluita en defensa de la pau amb el poble palestí. L’any 2018 el guardó va recaure en l’activista Helena Maleno Garzón per la seva defensa dels drets humans mentre que l’any 2019 es va distingir l’economista colombià, Henry Acosta Patiño, per la seva tasca com a facilitador de la pau a Colòmbia. L’any 2020 el reconeixement va ser per l’Associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga, la qual, dirigida per una neboda de l’eclesiàstic, Glòria Casaldàliga, és continuadora de les causes socials i mediambientals impulsades pel bisbe mort l’agost del 2020 a 92 anys. L’any 2021 va recaure en la periodista i activista kurda Amina Hussein per la defensa dels drets de les dones i donar visibilitat a la Revolució de Rojava al Kurdistan sirià mentre que l’any passat es va reconèixer la tasca del sotscap de la secció d’Internacional de TV3, Lluís Caelles, per la seva labor periodística i educativa explicant sobre el terreny i amb la mirada social posada en els protagonistes conflictes internacionals com l’actual guerra a Ucraïna.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.