Fan un cribratge massiu a Torregrossa amb 154 PCR en un dia després de detectar 47 positius de Covid-19 al juliol

És la segona actuació del SEM en un municipi lleidatà després de fer testos a un 15% dels veïns de Sunyer fa una setmana

Un equip del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha fet aquest dijous un cribratge massiu a Torregrossa (Pla d’Urgell). S’ha habilitat el casal de gent gran del municipi i han respost a la crida 154 de les 190 persones citades. El motiu és que Torregrossa acumula des del març una setantena de positius, dels quals 47 s’han detectat al juliol. El seu alcalde, Josep M. Puig, reconeix estar “preocupat” perquè “s’ha sortit de la normalitat amb un gran augment de casos en poc temps”. El sotscap del SEM a Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, José Ramon Ropero, ha explicat que és el segon cribratge massiu que es fa en un municipi lleidatà ja que la setmana passada es van fer 55 PCR a Sunyer (Segrià) -un 15% dels aproximadament 350 veïns del poble-.
Ropero ha explicat que el cribatge massiu és una estratègia epidemiològica, encarregada per Salut Pública, per detectar possibles casos de coronavirus i els seus contactes arran de brots que hagi hagut en un territori.

A Torregrossa, amb uns 2.300 habitants, en només un mes, al juliol, s’han detectat 47 positius que s’haurien contagiat en 2 comerços i una empresa del poble i a partir d’aquí s’haurien també contagiat alguns familiars i grups d’amics. Per frenar els contagis s’han programat aquest dijous 190 testos PCR. “Es tracta d’un mostreig aleatori fet a partir dels casos confirmats, ha explicat Ropero”.

Margalida Porquer, metgessa de família de Torregrossa, ha reconegut que en l’últim mes s’han detectat certs brots al poble i que han intentat frenar-los. “No havíem tingut mai tants casos com en aquest mes de juliol”, ha dit. Porquer creu que aquest augment podria ser causa d’un cert “relaxament” de la gent amb les mesures de seguretat. “Potser abans la gent tenia més por i era més cauta. A més era hivern i la gent no sortia tant”, explica. “Ara surten més i es relacionen amb més gent”, afegeix.

A la doctora Porquer li ha “sorprès” que tot i que els 47 casos positius detectats al juliol són d’edats molt diverses, “des de nadons fins a persones grans”, la majoria d’hospitalitzats han estat dones d’entre 50 i 60 anys. La majoria de casos, però, ha afegit, són asimptomàtics o Lleida i actualment, ha dit, hi ha 8 persones hospitalitzades i hi ha hagut una defunció. Porquer demana als veïns “prudència i responsabilitat”. “Que siguin molt estrictes amb les mesures de seguretat i de prevenció”, ha concretat.

L’alcalde de Torregrossa, Josep M. Puig, ha explicat que els veïns han col·laborat perquè el que volen és “solucionar la situació al poble” i que actualment l’únic espai comú que tenen obert són les piscines municipals perquè segueixen un sistema que permet els veïns entrar de manera esglaonada i a alternant dies. Arran dels brots, s’ha suspès la festa major del 15 d’agost per evitar grans concentracions de gent, ha dit Puig. “Estem preocupats perquè teníem un històric de 12 casos i a partir de Sant Joan han començat a augmentar i ara hi ha 70 casos acumulats”, ha explicat, 47 dels quals el mes de juliol.


Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.