Fira de Sant Josep aborda el paper de la pagesia en la lluita contra el canvi climàtic

Jornada organitzada per Unió de Pagesos en col·laboració amb Fira de Mollerussa i la Diputació de Lleida

La jornada ‘El paper de la pagesia en la lluita contra el canvi climàtic’ de la 149a Fira de Sant Josep organitzada per Unió de Pagesos en col·laboració amb Fira de Mollerussa i la Diputació de Lleida ha abordat la importància del sector primari en la lluita contra el canvi climàtic i la necessitat que es reconegui la seva tasca tant en matèria de prevenció d’incendis com en reducció d’emissions i sobirania alimentària, que s’hauria de reflectir en millores fiscals i polítiques que fomentin l’activitat rural.

La jornada ha comptat amb la benvinguda de l’alcalde de Mollerussa i president de Fira de Mollerussa, Marc Solsona, que ha celebrat que les jornades tècniques puguin celebrar-se de manera presencial. L’alcalde ha aprofitat la seva intervenció per reivindicar que “només en els moments de crisi es fa valdre al sector primari” i que ha arribat el moment de “corresponsabilitzar i professionalitzar la gestió del territori fent que el sector primari sigui considerat també sector terciari, perquè els agricultors i ramaders no deixen de fer un servei per protegir la biodiversitat i el medi ambient” fet que, segons Solsona, hauria de significar uns avantatges, una fiscalitat beneficiosa i també una consciència social conforme al servei que presten. També ha afegit que des de les institucions “hem de deixar de ser un país que treballa a reacció i no a prevenció”.

En aquest sentit, Josep Sellart, coordinador territorial de la plana de Lleida d’Unió de Pagesos de Catalunya, ha fet referència a algunes de les reivindicacions que està duent a terme el món agrícola aquests dies en relació amb el tema de la jornada: l’especulació amb el sòl agrari sota el paraigua de la transició energètica, que preveu que més de setanta mil hectàrees de sòl agrari puguin ser utilitzables per generar energia solar perjudicant així la sobirania alimentària del país; i, d’altra banda, el respecte per la pagesia i la seva activitat, que a vegades des de certs moviments socials se’l culpabilitza de la crisi climàtica actual de manera injusta.

Per aprofundir en aquesta qüestió ha fet una ponència Jordi López, membre del cos de bombers de la Generalitat de Catalunya, que ha exemplificat la importància de la gestió del sòl agrari i dels boscos en la prevenció d’incendis amb dos casos pràctics: l’incendi forestal a Roses i l’incendi de La Torre de l’Espanyol. En ambdós casos els terrenys agrícoles van funcionar com un fre que va evitar el creixement de l’incendi i va protegir zones d’urbanització del foc. També ha assenyalat que la problemàtica de la decadència de l’activitat forestal, agrícola i ramadera que provoca que a gran part del territori el risc d’incendi sigui molt alt.

La jornada ha finalitzat amb una taula rodona on Jordi López, membre del cos de bombers; Jaume Pedrós, responsable d’energies alternatives de la Unió de Pagesos; J. Carles Vicente, responsable de Medi ambient de la Unió de Pagesos, i Josep Sellart, coordinador territorial de Lleida de la Unió de Pagesos, han compartit punts de vista amb el públic assistent, coincidint en la importància d’apoderar i donar valor a l’activitat agrícola en la societat i a les noves generacions, com una opció professional valuosa que pot ser crucial per a lluitar contra el canvi climàtic i mantenir una bona salut del territori. En aquest sentit, s’ha criticat també la tendència d’algunes administracions a no intervenir en els boscos i entorns naturals, ja que han perjudicat el medi ambient i augmentat el risc d’incendis forestals, i també a la desconnexió de la societat urbana amb la realitat del camp.


Informa: Redacció

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.