Inici de la collita de panís al Pla d’Urgell, amb un descens del 15 al 20 per cent de producció a causa de la calor

En aquesta finca de Miralcamp han començat a collir el panís que van sembrar al mes de març, al voltant de Sant Josep. Enguany es preveu que, com a conseqüència de la intensa calor del mes de juliol, la producció descendeixi entre un 15 i un 20 per cent, el que significa recollir entre 1.500 i 2.000 quilos menys per hectàrea. Les altes temperatures van afectar la floració de la planta, sobretot en el cas de les varietats més tardanes.

Tot i el descens de producció, el preu de venda seguirà la tendència de l’any passat, fet que provoca que pràcticament no hi hagi beneficis. De fet, tot i que a la comarca del Pla d’Urgell aquest cultiu és important, la producció local només satisfà un 10 per cent de la demanda, mentre que la resta s’ha d’importar.

Els primers quilos de panís que arriben a la cooperativa tenen un percentatge d’humitat superior a l’apte per a la seva comercialització. És per això que l’assequen de forma mecànica, utilitzant com a combustible el propi canyot de la planta, que alimenta les calderes de biomassa. Un sistema que ha permès que la Cooperativa de Miralcamp s’hagi especialitzat en aquest àmbit i ampliï la seva col·laboració amb d’altres de la zona, com ara la d’Arbeca.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.