Interior prorroga fins dimecres les restriccions al medi natural per l’alt risc d’incendi

Es manté la suspensió d’acampades i rutes de lleure juvenil i l’esport a la natura i la restricció de treballs agrícoles

Pla general d’agents rurals informant a uns operaris de Cellers, al Pallars Jussà, que han de paralitzar les obres per les noves mesures aprovades per minimitzar el risc d’incendis. Imatge del 12 d’agost del 2021.

El Comitè Tècnic del Pla INFOCAT de Protecció Civil ha proposat prorrogar les restriccions vigents al medi natural fins dimecres vinent a les 00 hores i mantenir activada la fase d’Alerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals davant de l’elevat risc que hi ha encara. Així, es prorroga la suspensió de les acampades i rutes del lleure juvenil i les activitats esportives al medi natural i les que tinguin condicions equivalents i la restricció de les activitats vinculades als casals de vacances, colònies i estades esportives a l’entorn immediat de les cases on es dorm. Es mantenen restriccions d’accés als massissos de L’Albera, el Montgrí el Montsant i al Parc Natural del Cap de Creus.

També es prorroga la suspensió de l’activitat agrícola que comporti ús de maquinària entre les 10 h i les 20 h, si bé s’exclou la recollida de productes agrícoles; la limitació de la circulació motoritzada pel medi natural exceptuant residents i activitats inajornables i la circulació dins del bosc del transport de productes forestals entre les 10 h i les 20 h, així com la suspensió de les obres i intervencions a les carreteres excepte les autoritzades pel Servei Català de Trànsit. Les mesures, que es van decretar la setmana passada per l’onada de calor, tenien vigència fins aquesta mitjanit.

Tot i que les condicions meteorològiques han millorat respecte de dies anteriors, la vegetació està molt castigada per la calor i la sequera i l’entrada de vent als dos extrems de Catalunya aquest dilluns i dimarts agreujarà el risc d’incendi forestal. Hi haurà tramuntana al nord i mestral al sud amb vents sostinguts sobre els 30 km/h, però amb ratxes que podran superar els 40 km/h, i també s’espera l’entrada de vent de ponent, més sec, que provocarà que les humitats es mantinguin baixes. El que preocupa és que en cas d’originar-se un incendi, tindria una capacitat de propagació molt més ràpida i podria comprometre la capacitat per extingir-lo.

Malgrat que el Servei Meteorològic de Catalunya ha donat per finalitzada l’onada de calor, les temperatures podran arribar als 36 i 38 graus aquest dilluns a la zona de Ponent i les humitats durant el dia seran molt baixes, però s’espera que durant la nit els valors es normalitzin.

Evitar la simultaneïtat d’incendis

Els Bombers de la Generalitat mantenen el dispositiu de reforç nivell M1 que es va organitzar per fer front a l’onada de calor dels darrers dies, amb un reforç dels quadres de comandaments i de coordinació i del personal operatiu. Donada la situació d’alt risc d’incendi forestal, l’estratègia dels Bombers consisteix a evitar la simultaneïtat d’incendis.

És per això que en cada incendi forestal que s’iniciï, es fa un atac inicial molt contundent, tant per terra com amb mitjans aeris. Des de l’inici de l’onada de calor, dimecres passat, els Bombers han treballat en 112 incendis de vegetació; 41 de forestals, 39 d’agrícoles i 32 matoll i vegetació urbana.

Encara ara s’estan remullant els incendis de Santa Coloma de Queralt, del passat 24 de juliol, i de la Pobla de Massaluca, de dijous passat. La sequera que es va acumulant dia a dia, les baixes humitats relatives arreu, les altes temperatures i el vent fan que encara no es puguin considerar extingits aquests incendis.


Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.