Ivars d’Urgell i Vallverd posen en marxa la primera comunitat energètica al Pla d’Urgell

Es funda amb 25 veïns i veïnes i pròximament s’hi sumaran el consistori així com diferents empreses del poble

Ivars d’Urgell i Vallverd comptaran amb la primera comunitat energètica de la comarca del Pla d’Urgell gràcies a la voluntat de més d’una vintena de veïns i veïnes conjuntament amb el consistori i algunes empreses de la zona. El municipi va celebrar dilluns l’acte fundacional i divulgatiu d’aquesta nova associació que vol ser pionera pel que fa a les comunitats d’energia compartida local de base cooperativa. L’acte fundacional convocat a la Sala Cultural de l’Ajuntament d’Ivars d’Urgell va estar conduït pels regidors Bernat Ramon i Toni Costa i per Víctor Costa, de la consultoria Femmes Solucions, cooperativa, que entre les seves funcions hi ha l’assessorament i acompanyament en l’impuls de Comunitats Energètiques Locals.

Entre els primers reptes de la comunitat hi haurà la definició d’actuacions per tal de poder concórrer a les convocatòries obertes per la constitució i finançament de Comunitats Energètiques, valorant especialment la realització de projectes d’autoconsum col·lectiu, en cobertes municipals, industria, particulars i granges, per a les persones que hi participin. Sempre tenint en compte, que les directives europees estableixen que aquestes entitats jurídiques basades en la participació oberta i voluntària, autònomes i dirigides per socis o membres  siguin persones físiques, pimes o entitats públiques, inclosos els ajuntaments, amb la finalitat primordial de proporcionar beneficis mediambientals, econòmics i socials als seus socis i territoris on operen, en lloc de guanys financers.

L’any 2021, Ivars d’Urgell va ser un dels 12 municipis de Catalunya en el que gràcies a una subvenció de Singulars atorgada per la Generalitat de Catalunya a Som Energia i altres cooperatives associades a aquesta,  es va realitzar uns estudi sobre les possibilitats de la creació de la comunitat energètica al municipi a partir d’un projecte de distribució de xarxes de calor amb biomassa i també d’instal·lacions d’autoconsums col·lectius a cobertes municipals.   A mitjans de l’any passat, a partir de la presentació d’aquest estudi, es va constituir dos grups de treball un a Ivars d’Urgell i un a Vallverd, per valorar fórmules per poder impulsar la comunitat energètica. Aquest treball va culminar al passat dilluns; en l’assemblea realitzada al Centre Cultural i d’Esbarjo d’Ivars es va formalitzar la constitució de l’Associació Comunitat Energètica d’Ivars i Vallverd, que aplegava les persones impulsores d’ambdós grups.

L’acte i la constitució efectiva de l’associació es va considerar tot un èxit per part dels organitzadors, ja que varen associar-se vint-i-cinc persones. La primera junta directiva estarà formada per la presidència d’en Miquel Segura i Ampurdanès, la secretaria a càrrec de Genís Vilalta Moya, la tresoreria per part de Gerard Pedrós i Pujades, i la primera vocalia a càrrec d’Anton Masó Gassó. L’entitat oberta a tothom, espera poder créixer en numero de socis, ja que algunes empreses i particulars del municipi ja han manifestat la voluntat d’adherir-se. Així mateix, està previst que l’Ajuntament d’Ivars d’Urgell, impulsor de l’associació, també s’adhereixi a la mateixa durant les properes setmanes.


Informa: Redacció

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.