Joan Talarn és reelegit president de la Diputació de Lleida

Els regidors de Mollerussa Rosalia Carnicé i Joan Simeón formaran part de la nova corporació

Joan Talarn, reelegit aquest dimarts president de la Diputació de Lleida, ha assegurat que en el nou mandat “canviaran persones i sensibilitats polítiques” però mantindran la mateixa línia d’actuació. Repeteix el president però no la configuració del govern, que després de quatre anys de pacte entre ERC i Junts, ara han pactat republicans, el PSC, Unitat d’Aran (UA) i Ara Pacte Local. Talarn ha remarcat que comença una segona etapa de “governança republicana” i que la feina dels diputats de les quatre formacions a govern serà unitària. Jaume Ars, de Junts ha dit que no és el govern que haguessin volgut, ja que ells són el grup majoritari, però ha assegurat que faran una “oposició activa” i buscaran l’entesa sempre que sigui possible.

En el seu discurs d’investidura, Joan Talarn ha defensat els principis bàsics i “irrenunciables” de la governança republicana del passat mandat, que s’ha caracteritzat per eliminar els ajuts directes discrecionals en benefici d’un sistema de repartiment dels fons sobre bases equitatives, públiques i transparents i objectivables. Segons Talarn, s’ha procurat reconèixer l’autonomia municipal a l’hora de decidir la destinació de la inversió a cada poble, amb criteris de discriminació positiva, en favor dels municipis en risc de despoblament o que pateixen el condicionant de viure en l’entorn de muntanya.

En aquest sentit, la portaveu d’ERC, Estefania Rufach, ha anat una mica més enllà quan ha pronunciat el seu discurs i ha justificat el pacte amb el PSC, UA i PL, per evitar tornar a dècades d’una forma de governar determinada que no es canvia en un sol mandat. “Hi havia el risc de tornar a una manera de fer en què els alcaldes havien d’anar a la Diputació a pidolar ajuts”, ha dit Rufach, en una clara al·lusió als antics governs de CiU a la corporació.

Malgrat el pacte amb els socialistes, tant el president Talarn com Rufach han deixat clar que des de la presidència de la Diputació mantindran ferm el compromís per la independència de Catalunya. Talarn ha dit que la Diputació no defugirà el seu compromís amb la nació i que ho farà de manera decidida i establint complicitat amb el món local. El president també s’ha dirigit als grups a l’oposició, als qui ha demanat “col·laboració i treball conjunt en l’objectiu municipalista”. Així mateix, ha celebrat que el saló de plens es “lliuri” de la presència de la “dreta més extrema” de Vox i per això confia que el seu discurs racista, homòfob i negacionista quedi lluny dels debats que tindran.

Les intervencions dels socis de govern

Rosa Pujol, d’Ara Pacte Local ha destacat que el mandat que comença ha de ser el de la consecució dels objectius iniciats fa quatre anys. En aquest sentit, ha defensat el pacte amb ERC i el PSC i UA per donar “estabilitat” a la institució i ha assegurat que faran que la governança funcioni bé i doni resposta a les demandes dels alcaldes tot i que és conscient que no serà fàcil.

Juan Antonio Serrano, d’UA, ha fet el discurs en aranès i ha dit que durant la legislatura estarà al servei de la institució amb un programa de defensa de la cultura i la llengua aranesa, la millora dels pobles aranesos i una aposta per l’economia i el turisme del Pirineu.

Cristina Morón, del PSC, ha defensat “lleialtat” a l’acord signat, que ha comentat que abordaran “sense complexes” i amb col·laboració institucional, amb el govern català però també el de l’Estat. Una lleialtat que confia que generi grans projectes pel territori i el país.

Oposició en observació

L’alcalde de Guissona, Jaume Ars, ha estat l’encarregat de pronunciar el discurs de Junts – Impulsem. Ha reconegut que el govern no és el que haurien volgut ja que el seu grup, amb 10 diputats, és el majoritari, però l’aritmètica dels pactes els ha deixat fora d’un “govern que merexíem”. Això no obstant, ha dit que han decidit votar en blanc a la investidura per tal de donar un marge a l’equip de govern i esperen que aquest sigui correspost. Ars ha assegurat que Junts farà una oposició activa i buscarà l’entesa sempre que sigui possible. “Escoltarem a la gent i farem pedagogia”, ha conclòs.

De la seva banda, Xavier Palau, del PP, ha garantit compromís amb el govern de la Diputació si no es prioritzen els objectius ideològics per davant dels interessos dels municipis. Palau també ha celebrat que els populars hagin passat de no tenir representació a la cambra a comptar amb dos diputats.

16 diputats s’estrenen en el mandat que comença

L’alcalde d’Organyà, Celestí Vila, i el regidor de Balaguer, Marc Solanes, presidiran la taula d’edat de constitució de la nova corporació de la Diputació de Lleida. Durant la sessió plenària s’han formalitzat les acreditacions dels diputats que formen part d’aquest mandat 2023-2027. Són un total de 16 els que s’estrenen a la corporació del total de 25 escons que hi ha a la cambra distribuïts en partits judicials.

La formació que incorpora més diputats nous és la coalició Junts – Impulsem. Són Rosalia Carnicé, de Mollerussa, Jaume Ars, alcalde de Guissona, Elis Culell, regidora de Solsona, Marc Solanes, de Balaguer, Núria Palau, regidora de les Borges Blanques, Celestí Vila, alcalde d’Organyà, Manel Solé, alcalde de la Granja d’Escarp i Antoni Carré, alcalde de Benavent de Segrià. Aquest mateix grup l’acaben de conformar la diputada Rosa Maria Perelló, de Tàrrega, i Joan Giralt, alcalde d’Alpicat, que repeteixen.

Per ERC entren 3 diputats nous; són Sandra Marco, alcaldessa de Soses, Òscar Martínez, alcalde de Ciutadilla, i Sandra Castro, regidora de Lleida. El grup l’acaben de conformar el president Joan Talarn, regidor a Bellvís, l’alcaldessa d’Os de Balaguer, Estefania Rufach, l’alcalde de Corbins, Jordi Verdú, l’alcalde de la Pobla de Segur, Marc Baró, i l’alcalde de Soriguera, Josep Ramon Fondevilla.

El PSC comptarà amb dos diputats nous: la regidora de Lleida Cristina Morón i l’alcalde d’Aspa, Fermí Masot. Repeteix l’alcalde de Torre-serona, Agustí Jiménez. Unitat d’Aran estarà representada per l’alcalde de Vielha, Juan Antonio Serrano.

Finalment, a la nova corporació hi entren dos diputats del PP, Xavier Palau, regidor de Lleida, i Joan Simeón, regidor de Mollerussa. L’única representat d’Ara Pacte Local és l’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, que repeteix també a la cambra.


Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.