La biblioteca presenta la 6a revista Mascançà amb setze articles científics sobre el Pla d’Urgell

Un instant de la presentació del 6è número de la revista “Mascançà”.

La Biblioteca Comarcal Jaume Vila va acollir ahir al vespre presentació del número 6 de la revista Mascançà, que recull les 16 comunicacions que es van presentar en les 5es Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell, que es van fer l’any passat a Mollerussa. La presentació va comptar la presència de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, el qual va dir que tenir aquesta revista reforça l’autoestima del territori perquè “a vegades no som conscients de la història que tenim tant a Mollerussa com a l’entorn”. Per aquest motiu, va assegurar que l’Ajuntament continuarà apostant per tirar endavant la revista, ja que cal que les institucions “us acompanyem perquè els que investiguen tinguin la tranquil·litat que el seu treball sortirà”. Solsona, que va voler també remarcar la coincidència de presentar una revista d’investigació històrica amb el dia històric viscut ahir, va animar a seguir treballant en aquesta línia ja que els indicadors objectius que reuneix pel que fa a prestigi li donen la solvència necessària. Així mateix, també va destacar l’article que parla sobre l’església parroquial de Sant Jaume, obre d’Ignasi Puig Boada, ja que descobreix aspectes poc coneguts de la seva història.

Per la seva part, el president de Mascançà, Joan Yeguas, va agrair el mecenatge tant de l’Ajuntament com de l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell per tal de continuar la revista i va reivindicar la necessitat “de bastir patriòticament Catalunya” també des de l’àmbit comarcal amb la publicació de treballs històrics.Yeguas va explicar que des que van començar amb la revista ja s’han publicat 73 articles i 24 ressenyes, sent l’àmbit de la història contemporània els que té més presència amb un total de 23 estudis. També va afegir que Mascança ha escalat una posició en un rànquing universitari que n’avala la vigència i que ara ja està en el quart lloc. Així mateix, es va referir a les visites rebudes a través d’Internet que durant el darrer any van ser 4.100, sent el 56% d’elles consultes de fora de l’Estat espanyol, principalment Estats Units i Alemanya.

El coordinador de la revista, Josep Camps, de la seva banda, va qualificar la revista “d’enciclopèdia comarcal” ja que s’ha convertit en una eina de consulta per molts estudiosos de fora del territori. Així mateix, va indicar que la revista toca diferents temàtiques des de l’àmbit pedagògic amb la recuperació de figures oblidades com la d’Ignasi Peraire, a temes artístics passant també per la recuperació d’un guió cinematogràfic inèdit de Jaume Vila, qui dóna nom a la biblioteca, i Miquel Lladó, que no es va arribar a tirar endavant per la censura de l’època. Així mateix, va indicar que la seccióMarçalade, nascuda en l’anterior revista per donar protagonisme als escriptors de la comarca,  presenta en aquesta ocasió textos inèdits de Francesc Pasqual. Per la seva part el director de l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell, Daniel Vilarrúbias, va remarcar la classificació en blocs temàtics de la revista ja que acostuma a presentar dos estudis sobre cada tema per tal de reforçar-ne el contingut i va fer un especial incís en l’article sobre l’església parroquial de Mollerussa “ molt més remarcable del que sembla”, va afegir.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.