La campanya del canal d’Urgell finalitzarà el 23 de setembre

La junta de govern dels regants acorda el calendari de tancament que preveu reobrir el març de l’any que ve

El ple de la Junta de Govern de la Comunitat General de Regants dels Canals d’Urgell ha aprovat aquest dilluns finalitzar la campanya de reg el pròxim 23 de setembre. A partir d’aquell dia, es faran les habituals tasques de manteniment, conservació i consolidació de la infraestructura i no serà fins al març, en una data encara per concretar, que es tornarà iniciar el regadiu. Finalitzarà així una de les campanyes més complicades dels més de 160 anys d’aquest canal de regadiu a causa de la sequera i la falta de reserves al sistema Oliana-Rialb. De fet, el que tancarà el dia 23 serà el canal auxiliar, que és l’únic que ha regat ininterrompudament ja que el principal només ha pogut subministrar aigua per a fruiters en torns de supervivència.

Ja hi ha data per posar punt final a la pitjor campanya de reg del canal d’Urgell. Serà amb el tancament del canal auxiliar, que es proveeix de la Noguera Pallaresa i és l’única part d’aquesta infraestructura de regadiu que ha pogut distribuir aigua de forma ininterrompuda durant tota la campanya gràcies al bon estat de les reserves en aquesta zona. El canal principal, que s’abasteix dels embassaments d’Oliana i Rialb, ha estat tancat bona part de la campanya des que va començar el 21 d’abril. A finals d’aquell mes es va haver de tancar d’urgència per la falta de reserves i posteriorment es van pactar 4 torns de reg per a la supervivència dels arbres fruiters gràcies a la concessió de 50 hectòmetres cúbics per part de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE).

Com és habitual quan finalitza la campanya de reg al setembre, el canal estarà tancat durant l’hivern i s’aprofitarà per fer tasques de manteniment. Puntualment baixarà aigua per al consum de les poblacions i també per a ús industrial i ramader. La previsió, es començar la nova campanya, també com és habitual, al març, pels volts de Sant Josep. Les condicions amb què ho farà dependran de la climatologia de la tardor i també de si hi ha nevades importants durant l’hivern.

La situació actual dels embassaments de Rialb i Oliana és una mica millor que la de l’any passat en aquesta època. Això no obstant, estan perdent reserves cada setmana. Segons l’informe que ha emès la CHE aquest dilluns, Oliana compta amb 33,6 hectòmetres, que representen el 39,8% del total, un 0,34% menys que la setmana passada. En el cas de Rialb, la davallada s’accentua més. Ara mateix compta amb 66,1 hectòmetres, que representen un 16,4% de la seva capacitat total, amb una davallada del 5,51% en comparació amb la setmana passada.


Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.