La Diputació de Lleida aprova el pressupost amb un increment del 42% en les inversions per a ajuntaments i consells

Ple_pressupostos04

  • Ha comptat amb el suport dels grups d’ERC, JxCat i del diputat d’Unitat d’Aran i els vots en contra dels grups del PSC, En Comú Podem i Ciutadans
  • A l’inici de la sessió plenària s’ha llegit un manifest en defensa dels territoris productors de fruita dolça

El ple de la Diputació de Lleida ha aprovat aquest divendres el pressupost de la institució per a l’anualitat 2020 per un valor de 133.894.305 €, un 3,3% superior al de l’any 2019 i que fa una aposta decidida per donar més suport a ajuntaments i consells comarcals, incrementant fins a un 42% les inversions i ajuts previstos.

Aquestes inversions i ajuts suposaran un total de 37.550.000 €, als quals cal sumar els 10.000.000 € per al desplegament de la fibra òptica que s’incorporaran al pressupost d’enguany en fer la liquidació de l’anterior. Tot plegat, per aportar força als municipis a través d’una millor eficàcia en la gestió, major transparència i una major aportació als ajuntaments. Les entitats i associacions del territori rebran 8.800.000 € (10%), a través de convenis i convocatòries de concurrència competitiva, i 22.750.000€ (25%) es destinaran a Personal.

Altres trets característics del nou pressupost és que creen dues noves àrees de gestió: Igualtat i Cooperació Internacional i la de Medi Ambient i Finques; l’àrea de Presidència habilitarà un fons de contingència d’1,2 M€ per fer front amb diligència qualsevol emergència que es pugui produir al territori; un Pla de Suport a l’Esport dotat amb 1.850.000 €, que es concediran a través d’un sistema de concurrència competitiva; 4,8 M€ per a Cooperació Comarcal i 18 M€ per a Cooperació Municipal; l’impuls del servei de Noves Tecnologies (6,4 M€); els prop de 9 M€ per al Patronat de Promoció Econòmica; els 7,2 M€ per a l’IEI; els 19,1 M€ per a Salut; els 5,5 M€ per al Patronat de Turisme; o els 14,8 M€ per als Serveis Tècnics.

En l’inici del ple –prèvia aprovació del pressupost– s’ha llegit un manifest (que adjuntem) en defensa dels territoris productors de fruita dolça en el qual es destaca la responsabilitat de defensar i protegir el sector primari com a model social, mediambiental i de sostenibilitat que dona forma i població a les nostres comarques.

El manifest explica el desafiament de la globalització, el canvi de model de negoci del sector agrari, i algunes decisions sociopolítiques preses a escala europea, han posat en greu risc a la principal font de creació i repartiment de riquesa en el nostre territori. En el cas de les comarques de Lleida i Osca, zones productores de fruita dolça, s’està posant en risc la supervivència de les explotacions fructícoles familiars de Catalunya i Aragó.

Ple_pressupostos01

Fonamenta que el creixement, la cobdícia dels mercats i les decisions polítiques han portat el sector a una crisi de preus que dura ja des de fa més de 5 anys; que les solucions corresponen a l’Administració Central i Europea, i que aquest és un crit unànime de defensa de les Explotacions Agrícoles Familiars que creen i donen forma al teixit socioeconòmic català.

La sessió del ple ha aprovat també la plantilla de personal de la Diputació de Lleida i dels seus organismes autònoms corresponent a l’exercici 2020, així com la creació de diversos llocs de treball.

També s’ha acceptat la delegació de la gestió de diversos tributs a l’Organisme de Recaptació dels Ajuntaments de Salàs de Pallars, Barbens, Artesa de Segre i la Pobla de Segur.

En l’àmbit dels Serveis Tècnics, s’ha fet l’aprovació inicial del “Projecte constructiu de seguretat vial i reordenació d’accessos a la rotonda a la LV-1003, de Sant Guim de Freixenet a les Oluges entre els punts quilomètrics 0+440 i 0+800, en el tram que correspon a Sant Guim de Freixenet”; així com l’aprovació del Catàleg de carreteres de la xarxa local de titularitat de la Diputació de Lleida, a 31 de desembre de 2019.

D’altra banda, s’ha donat llum verda al conveni marc de col·laboració entre la Diputació de Lleida, la Universitat de Lleida, el Departament de la Presidència de la Generalitat, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya, per desenvolupar el Grau en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport de la Universitat de Lleida (INFEC-Pirineus) a la ciutat de la Seu d’Urgell.

Finalment, s’han debatut tres mocions: la presentada pel grup polític de JxCat en defensa del món rural, la figura del pagès i el medi ambient, que ha estat aprovada per unanimitat; una segona moció presentada pels grups polítics del PSC i UA, per fer front a la despoblació, l’envelliment i la manca d’oportunitats en el medi rural, que ha estat aprovada parcialment; i una tercera presentada pel grup polític d’ECP, en defensa de l’escola pública, que ha estat rebutjada.


Informa: Redacció

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.