La Diputació de Lleida destinarà a ajuntaments i consells comarcals el 42% de la inversió prevista al Pressupost per a l’any 2020

Pressupostos01

S’aposta per donar més autonomia als municipis, en el sentit de dotar-los amb més recursos, amb menys convocatòries, però més ajuts plurianuals

La Diputació de Lleida destinarà als ajuntaments i consells comarcals el 42% de les inversions i ajuts previstos en el projecte del Pressupost per a l’any 2020, que aquest dilluns ha estat presentat pel president Joan Talarn, el vicepresident primer Jordi Latorre, la diputada portaveu d’ERC Mercè Carulla i la diputada portaveu de JxCat i vicepresidenta del Patronat de Turisme Rosa Pujol. El pressupost consolidat, inclosos els organismes autònoms, és de 133.894.305€, un 3,3% més que els 129.759.110€ de l’any 2019.

Del total previst a inversions i ajuts, 37.550.000€ (42%) tindran com a beneficiaris directes els ajuntaments i consells comarcals de Lleida, el Pirineu i l’Aran. 15.200.000€ (17%) es destinaran a inversions directes al territori, quantitat que s’incrementarà amb els 10.000.000€ per al desplegament de la fibra òptica que s’incorporaran al pressupost d’enguany en fer la liquidació de l’anterior. Les entitats i associacions del territori rebran 8.800.000€ (10%), a través de convenis i convocatòries de concurrència competitiva, i 22.750.000€ (25%) es destinaran a Personal.

El president de la Diputació, Joan Talarn, ha informat que aquest mateix dilluns s’ha lliurat el projecte pressupostari als grups de l’oposició per tal que el puguin avaluar, presentar possibles millores i negociar amb el govern la possible inclusió d’aquells suggeriments que s’ajustin a la principal guia que regeix aquest projecteaportar el major suport econòmic possible als municipis de Lleida, el Pirineu i l’Aran, aportar força als municipis a través d’una millor eficàcia en la gestió, major transparència i una major aportació als ajuntaments.

El nou pressupost també crea dues noves àrees de gestió: Igualtat i Cooperació Internacional i la de Medi Ambient i Finques. En aquest sentit, Jordi Latorre s’ha refermat en el compromís que els pressupostos tinguin un gran consens amb la resta de grups polítics.

Talarn ha destacat que la distribució de les partides s’ha reformulat respecte dels pressupostos anteriors alliberant les partides dels òrgans de Govern i de Presidència d’una sèrie de bosses de diners que deixaran de ser ajuts discrecionals per ser assignats als serveis de la Diputació que li són naturals, com l’IEI aquells d’àmbit cultural, Salut, o Cooperació Municipal, i que seran atorgats a través de processos de concurrència competitiva.

L’àrea de Presidència habilitarà un fons de contingència d’1,2M€ per a fer front amb diligència qualsevol emergència que es pugui produir al territori; una partida de 600.000€ per a despeses extraordinàries justificades a les que hagin de fer front els ajuntaments, i un Pla de Suport a l’Esport dotat amb 1.850.000€ que es concediran a través d’un sistema de concurrència competitiva, fomentant l’esport femení, de base i inclusiu, sense deixar de banda aquells esdeveniments que sense el suport de la Diputació no es podrien realitzar.

El vicepresident primer Jordi Latorre ha manifestat que aquests pressupostos, pel que fa a les àrees de Cooperació, Medi Ambient i Noves Tecnologies advoquen per donar més autonomia als municipis, en el sentit de dotar-los amb més recursos, menys convocatòries, però més ajuts plurianuals. Així, s’han previst 4,8M€ per Cooperació Comarcal i 18M€ per Cooperació Municipal. En aquest apartat es destinaran 11M€ d’aquest pressupost pel Pla de Cooperació 2020.

Pressupostos02

Latorre ha remarcat l’impuls pressupostari en les polítiques de discriminació positiva en municipis en risc de despoblament i del Pirineu que estaran dotades, cadascuna amb 1M€ però amb la clara voluntat que s’ampliïn. També ha posat èmfasi en el foment de la mancomunació de serveis, especialment perquè es tracta d’un territori molt extens i poc poblat i amb municipis molt petits; i en el Servei d’Assistència Municipal, (SAM), pel qual es vol donar més suport en l’àmbit de l’assessorament municipal en aspectes com la contractació i gestió econòmica o el suport tècnic i jurídic. Latorre també s’ha referit al suport als certàmens firals, l’impuls del servei de Noves Tecnologies (6,4M€) i la recuperació d’índexs d’excel·lència pel que fa a la recaptació de tributs.

Per la seva banda, la diputada portaveu d’ERC, Mercè Carulla, ha desgranat les accions previstes al Patronat de Promoció Econòmica, que vol impulsar el concepte de “transformació econòmica” amb la gestió de prop de 9M€ de fons europeus que suposaran una inversió global al territori de més de 20M€ entre totes les administracions implicades, que han d’ajudar a mantenint l’activitat econòmica i fent emergir nous sectors econòmics. Respecte de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Carulla ha destacat que amb un pressupost de 7.234.953€ es simplificarà l’accés a les subvencions a través d’unificar les múltiples convocatòries actuals.

En l’àmbit de Salut, amb 19.122.900€ pressupostats, s’iniciarà un Pla de Salut plurianual de 15M€ en tres anys per a la construcció o reforma de cementiris, tanatoris, sales de vetlla, consultoris locals i infraestructures d’aigües, així com s’abordarà la reforma integral de l’Hospital Comarcal del Pallars, de la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell, la nova UCI pediàtrica de l’Hospital Arnau de Vilanova i la reforma del CAP de Tàrrega. Mercè Carulla també ha posat en valor els 587.862€ de la nova àrea d’Igualtat i Cooperació Municipal, amb els quals s’ajudarà ajuntaments i entitats a fomentar polítiques que contribueixin a la igualtat de gènere efectives i a la no discriminació de les persones LGTBI.

La diputada portaveu de JxCat i vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha començat la seva intervenció recordant les excel·lents xifres turístiques que van registrar les comarques de Lleida l’any 2019, un fet que s’ha vist reflectit en el pressupost amb una inversió propera als 5,5M€, en una aposta de fer de les comarques de Lleida, una referència del sud de la Unió Europea, apostant pel turisme de qualitat, compromès i sostenible en la lluita contra el canvi climàtic, i treballant perquè s’implementi el segell Biosphere.

El president Joan Talarn també ha destacat que amb els 14.830.661€ destinats al departament de Serveis Tècnics es vol millorar la mobilitat al territori a través de la redacció del Pla Zonal, que determini les necessitats de les vies terrestres al territori, però també amb una inversió de 2M€ per a camins municipals i 2,6M€ per a la millora de les carreteres de les que és titular la Diputació.

Finalment, el president Joan Talarn ha manifestat la voluntat d’incorporar les millores que puguin aportar els grups de l’oposició al projecte de pressupost que serà aprovat pel ple que la Diputació té previst fer el proper 21 de febrer.


Informa: Redacció

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.