La Diputació destinarà 400.000 € al Pla d’ajuts a 20 ajuntaments per a la campanya agrària 2021, gairebé el doble que al 2020

Les despeses derivades de l’increment de la població, de la prestació de serveis i dels protocols anti-Covid han fet créixer una dotació que en dos exercicis quasi s’ha multiplicat per quatre

El vicepresident primer de la Diputació de Lleida, Jordi Latorre, acompanyat de l’alcalde de Seròs, Josep Antoni Romia, i del director de l’Àrea de Planificació i Cooperació Municipal de la Diputació, Víctor Peguera, ha presentat aquest dimarts als alcaldes i alcaldesses de la demarcació el Pla d’ajuts als ajuntaments per a la campanya agrària 2021.

La presentació s’ha celebrat al Centre Cultural de Seròs i ha comptat amb l’assistència d’alcaldesses, alcaldes i representants municipals d’Aitona, Albatàrrec, Albesa, Alcarràs, Alcoletge, Almenar, Artesa de Lleida, Barbens, Bell-lloc d’Urgell, Bellpuig, Corbins, la Granja d’Escarp, Lleida, Massalcoreig, Miralcamp, Mollerussa, Soses, Sunyer, Torregrossa i Torres de Segre, a més del de Seròs. Jordi Latorre ha estat l’encarregat d’explicar les línies mestres del Pla d’ajuts, fent explícit el suport, el compromís i el reconeixement de la Diputació envers un sector “absolutament cabdal” i que molts cops és “maltractat” i víctima “d’estereotips tergiversats”. Per la seva part, Víctor Peguera ha presentat més en detall el Pla.

El Pla té com a objectiu, ha dit Latorre, “acompanyar i ajudar els ajuntaments a fer front a aquelles despeses extraordinàries derivades de la campanya de recollida de la fruita dolça”, que es manifesta en un increment de població d’aquests municipis, el consegüent augment de la prestació de la majoria dels serveis i un estrès dels serveis municipals. A això cal afegir-hi els protocols derivats de la Covid-19, amb la qual cosa l’increment de costos associats a la campanya agrària és molt superior al que s’havia d’afrontar durant les campanyes anteriors a la pandèmia.

Són beneficiaris del Pla els ajuntaments de la província de Lleida que tinguin més de 700 hectàrees en producció de cultius d’albercoquers, cirerers, nectariners, presseguers, pomeres o perers i/o els municipis de la província de Lleida que durant la campanya agrària de l’exercici 2020 haguessin subscrit més de 400 contractes i/o els municipis de la província de Lleida que disposin d’albergs de temporers o espais de triatge de titularitat pública.

L’evolució d’aquests ajuts ha passat dels 140.000 € al 2019 als 214.000 € del 2020, mentre que enguany se situaran en 400.000 € (300.000 € més 100.000 € de romanents), és a dir, gairebé més del doble que l’any passat fins a “pràcticament multiplicar per quatre la xifra en només dos exercicis”, tal com ha recordat Jordi Latorre, que ha afegit que “els ajuts es multipliquen perquè les despeses es multipliquen”. Seran subvencionables les despeses corrents lligades a la campanya agrària referents a despeses de personal; lloguers i cànons; reparacions, manteniment i conservació; i material, subministraments i altres.

L’alcalde de Seròs, Josep Antoni Romia, ha afirmat que la campanya de la fruita “sempre és complicada” per a tots els ajuntaments del Baix Segre, per ser “una campanya intensa amb molta mà d’obra per collir i manipular la fruita”, per la qual cosa ha agraït a la Diputació aquestes ajudes. Per la seva banda, l’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, ha assegurat que “enguany hi ha més coordinació amb el Govern de la Generalitat” i que només els hi queda saber els recursos econòmics que el Govern destinarà a escala municipal. Per últim, l’alcaldessa de Soses, Sandra Marco, ha assegurat que enguany la “campanya està essent més tranquil·la, sobretot amb les vacunacions” i també ha demanat més concreció al Govern de la Generalitat amb els ajuts. Tots tres han agraït la defensa i acompanyament de la Diputació davant els reptes que suposa la campanya agrària per als municipis i la seva gent.

Aquest Pla està previst que sigui aprovat al proper Ple de la Diputació del mes de juliol. La voluntat de l’Àrea de Cooperació Municipal era poder aprovar aquest Pla molt abans, per tal de permetre que els ajuntaments poguessin saber quin era l’import que els pertocava però, atès que ha estat una prioritat per l’actual equip de govern dotar de més recursos aquest Pla, s’ha hagut d’esperar a poder utilitzar els romanents de tresoreria per dotar-lo de majors recursos i fins que la tramitació dels expedients de modificació de crèdit ha finalitzat no s’ha pogut procedir a la tramitació del Pla.


Informa: Redacció

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.