La pedregada d’aquest dijous provoca danys en prop de 3.600 hectàrees de fruita i cereal de la plana de Lleida

Una poma petita a l’arbre d’una finca de Castellnou de Seana amb la pell plena de marques de la pedregada d’aquest dijous. FOTO: ACN.

ACN. La pedregada d’aquest dijous ha provocat danys en prop de 3.600 hectàrees de fruita i cereal de la plana de Lleida, segons les primeres estimacions del Departament d’Agricultura, que assegura que les afectacions són molt irregulars. En concret, les tempestes que van caure ahir al migdia van descarregar sobre finques d’Ivars d’Urgell, Castellnou de Seana, Linyola i Vilanova de Bellpuig. En el conjunt de les comarques afectades, es calcula que va fer mal a 1.342 hectàrees de fruita de pinyol, 1.435 de fruita de llavor i unes 800 de cereal.

Les tempestes van escombrar la plana de Lleida en dues tongades, una primera entre dos quarts de dotze i dos quarts d’una del migdia, i una segona entre la una i deu minuts i les dues de la tarda. Segons Agricultura, les afectacions varien molt segons la finca. En alguns casos serà molt petita, d’un 10%, però en altres pot haver malmès gairebé tota la collita. Aquesta ha estat la quarta pedregada d’aquest any i la segona que ha provocat danys significatius als cultius.

Aquest divendres al matí, l’alcalde de Castellnou, Jordi Llanes, i un dels pagesos afectats, Josep Maria Salvadó, han revisat les plantacions i han comprovat com molts fruits -encara petits- presenten diverses marques de la calamarsa. Els impactes van arribar a trencar la pell i, per tant, les ferides són “irrecuperables”. Hi ha peces on es podien veure fins a una desena de cops, cosa que demostra, afirmen, que va caure molta quantitat de pedra en poca estona.

“Les pedregades de maig són les pitjors perquè ens agafa la fruita molt petita, la deixa molt marcada i tenim molts problemes a l’hora de comercialitzar-la”, explica Salvadó. De fet, segons assegura, les finques que tenen una afectació pràcticament total ho tindran millor perquè l’assegurança els cobrirà els danys però els problemes els tenen sobretot a les plantacions on els cops són més irregulars, perquè les peritacions són més complicades i la fruita no troba sortida. “Sortim d’un any molt dolent pel que fa als preus i això és la guinda del pastís”, conclou.L’alcalde ha explicat que a Castellnou de Seana l’afectació és d’entre 600 i 700 hectàrees entre fruiters i cereals i ha avançat que demanarà a Hisenda que els pagesos afectats puguin obtenir beneficis fiscals a la campanya de l’any que ve a través de la reducció de mòduls de l’IRPF.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.