La plataforma Manifest Gran Urgell exigeix a la CHE més garanties de reg en la reunió a Saragossa

La confederació diu que cal col·laboració per posar en marxa instruments per fer front a la sequera

Representants de diferents organitzacions i col·lectius agraris de Ponent, acompanyats del subdelegat del Govern de Lleida, José Crespín, s’han reunit aquest dijous a Saragossa amb la presidenta de la CHE, María Dolores Pascual i altres tècnics de la confederació per analitzar els diferents escenaris de sequera que han portat a la pèrdua de cultius a la conca del Segre i buscar solucions a la manca d’aigua. Durant la trobada, els agricultors han reivindicat novament “més garanties” sobre el regs que hi ha previstos pels arbres fruiters i extensius així com de l’aigua disponible per a les explotacions ramaderes, segons ha dit el president d’ASAJA Lleida, Pere Roqué.

L’Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (AFRUCAT) ha estat l’organització que ha sol·licitat la trobada amb la CHE, que ha comptat també amb l’assistència de representants d’altres associacions com ASAJA Lleida; Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC); Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Plataforma Manifest Gran Urgell, i la Asociación de Forrajes (AEFA).

Durant le reunió, els agricultors han posat damunt la taula “la greu problemàtica” a l’hora de decidir les dotacions d’aigua que es podran tenir a partir de la setmana vinent. Per això, els assistents han demanat més garanties de reg per als fruiters així com aigua per les granges. També s’ha fet una crida als ajuntaments de les comarques afectades per la sequera a fer un pla d’estalvi d’aigua.

Durant l’exposició dels escenaris que han portat a la manca d’aigua a la conca del Segre, la Confederació ha assegurat que els aprofitaments hidroelèctrics durant les darreres dues campanyes han turbinat “exclusivament” l’aigua servida per a cabal ecològic i regadiu, amb l’excepció de l’any 2020 en què l’embassament va abocar per tenir un resguard per seguretat per a laminació dels cabals d’avinguda del temporal Gloria.

Per la CHE, la reunió ha servit també per constatar la necessitat de col·laborar per posar en marxa instruments d’adaptació a l’escassetat hídrica davant de la proliferació de fenòmens naturals inevitables, com la sequera actual.

Així mateix, la Confederació ha posat de manifest que la col·laboració del concessionari dels aprofitaments hidroelèctrics del riu Noguera Pallaresa amb les necessitats del regadiu en els moments de més demanda del subcanal d’Urgell permet en aquest subsistema una gestió molt menys tensionada.


Informa: ACN

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.