La sequera i la viabilitat del cultiu del panís centren la XXII Jornada intercomarcal

S’obre així el programa formatiu de la 150 Fira de Sant Josep amb una setantena de participants al Centre Cultural de Mollerussa

Una setantena de professionals han assistit aquest matí a la XXII Jornada intercomarcal sobre el cultiu del panís que s’ha portat a terme al Centre Cultural de Mollerussa i ha obert, juntament amb la 7a Trobada Empresarial sobre Transformació Digital, el programa formatiu de la 150 Fira de Sant Josep, que se celebrarà del 17 al 19 de març. El director de Fira de Mollerussa, Xavier Roure, ha donat la benvinguda als participants de la sessió, la qual s’ha centrat en el context de la sequera d’enguany i les previsions per a aquest estiu.

“És un any especial”, ha assenyalat Josep Anton Betbesé, de l’IRTA, qui ha explicat que ja d’entrada més de la meitat de la superfície destinada anys anteriors al cultiu del panís a les comarques lleidatanes, enguany ja s’han sembrat amb cultius d’hivern com el blat o l’ordi. “En moltes zones no sabem si es podrà regar el panís aquest estiu o no”, ha afegit Betbesé. Davant aquesta incertesa, la jornada d’avui ha servit per abordar qüestions com “si fent cicles més llargs o més curts del panís podem arribar a salvar la sequera, si podem fer panís o no, si arribem a tenir restriccions importants al juliol i a l’agost i quins cultius d’estiu podrien ser més resistents a la sequera i que poguessin substituir al panís com poden ser el gira-sol, el sorgo o la soja”.

El cultiu del panís ocupava en anys anteriors, fins i tot l’any passat va augmentar, de l’ordre de quaranta mil hectàrees a les comarques lleidatanes, una superfície que enguany ja s’ha reduït en més del 50% optant per cultius d’hivern i que encara ho pot fer més en cas de substituir el panís per altres cultius d’estiu.

Aquesta reducció podria significar una disminució de la renda dels agricultors de cultius extensius en ser Lleida una zona molt rellevant de producció del panís i en ser, aquest i en cas que funcioni bé, un cultiu més rendible que els d’hivern, segons  ha explicat Betbesé, qui afegeix que el context de canvi climàtic preveu que cada vegada hi hagi més episodis de sequera.

A més d’aquesta problemàtica, la jornada ha estat el marc també d’altres assumptes sobre aquest cultiu com són la normativa sobre usos de productes fitosanitaris, la plaga de la diabrotica i la presentació de resultats d’experimentació amb noves varietats, tant de panís com de soja.

Comenta

La vostra adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats *

Escrigui les paraules clau de recerca i pressiona la tecla Retorn.